Just Do It – Tanzania

Just Do It – Tanzania

Zoals de Nike Slogan zegt: Just Do It. Geniet van een kampvuur op een groen eiland in het bijzijn van nijlpaarden en krokodillen. Leer meer over ruïnes met een rijke geschiedenis. Of zou je graag kennismaken met één van de laatste jager-verzamelaargemeenschappen ter wereld?

Mountainbiken & Fietsen

Geniet tijdens een ontspannende fietstocht door het dorp Mto wa Mbu van allerlei dorpstaferelen. Je fietst verder langs groene bananenplantages en ziet mensen aan het werk op de rijstvelden. Wanneer je op een open vlakte aankomt met je fiets is het tijd om de horizon af te speuren naar kuddes van zebra’s en gnoes die zich komen verfrissen aan een gigantisch meer. Je fietst met je gids iets dichter bij de dieren zonder ze te storen. Ten slotte eindig je met een lokaal gebrouwen bananenbiertje in je hand en krijg je het intensieve proces te zien hoe dit gebrouwen wordt van graan tot sap.

In Arusha National Park kan je een intensieve fietssafari maken op de mountainbike! Lees meer bij Safari’s Tanzania.

In het dorp Tengeru aan de rand van Arusha kan je een landelijke fietstocht maken van 2 u (medium) of 3 u (medium-zwaar). Je rijdt op vlakke wegen langs boerderijen en dorpstaferelen.

Na een bezoek aan de Amboni Caves in Tanga kan je eveneens een korte fietstocht doen naar de hot springs in Tanga.

Village Walks & Cultural Activities

Wil je nauwer kennis maken met de verschillende culturen in Tanzania? In Morogoro aan de Uluguru Mountains kan je verschillende hikings doen waarbij je verschillende dorpjes doorkruist. Het is een stevige wandeling gecombineerd met een kijk op het dorpsleven van de Luguru dorpelingen. In het dorp Choma kan je bijvoorbeeld zien hoe de mensen op de steile heuvels hun velden bewerken en kan je zelf met de hardwerkende vrouwen grondstoffen helpen fijnstampen met een mortier.

Wil je graag de unieke cultuur van de Hadzabe leren kennen? Ren dan mee met deze jager-verzamelaars en kijk hoe ze leven van de jacht. Je holt achter ze aan terwijl ze af en toe plots stoppen omdat ze iets opmerken in een struikgewas of boom. Op een behendige manier maken ze gebruik van hun pijl en boog. Zorg dat je hun tempo kan bijhouden en wees voorbereid op enkele kleerscheuren door het dorre, ruwe landschap. Heb je graag een minder intensieve activiteit, dan kan je de Datoga gaan bezoeken. Bij deze semi-nomadische herders krijg je een kijkje in hun woonplaats en kan je het proces van graan tot meel maken zelf uitproberen. Ze staan ook bekend als krijgers en ervaren smid. Je ziet hoe ze vakkundig op zeer korte tijd pijlen en prachtig gedetailleerde, goudkleurige armbanden maken van een klomp metaal.

Als je een full experience wil hebben met de cultuur van Maasai, dan raden we je aan om ons zelfgemaakt programma te volgen in Matebete, een Maasai-dorp in het zuidelijk gelegen Mbeya! Hier werden eerder geen toeristische programma’s aangeboden zoals dat in het noorden wel vaak het geval is. In Mbeya zijn de mensen het niet gewoon dagelijks toeristen te ontvangen. Hier zie je het zoals het écht is!

In Magoroto kan je van aan het typisch groen gekleurde meer vertrekken voor een natuurwandeling waarbij je door het dorp wandelt en uitleg krijgt over de verschillende planten en plantages. Je neemt een kijkje in een vervallen fabriek en wandelt verder op smalle paadjes tot een waterval.

In Tanga kan je de Amboni caves bezoeken. Je wandelt door de verschillende ruimtes van de grotten terwijl een gids je verhalen vertelt bij de natuurlijke gevormde rotsen. Hierna maak je een korte fietsrit naar de Galanos Sulphur Hotsprings.

In de magische grotten op Zanzibar (Kuza Caves) kan je na een korte historische uitleg een heerlijk verfrissende duik nemen in het heldere water.

Tijdens een spice tour op Zanzibar kom je te weten waarom Zanzibar bekend staat als het kruideneiland. Je komt honderden speciale kruiden tegen waarvan Zanzibar ze in de beste kwaliteit aan de hele wereld verkoopt. Na de tour kan je ook verse koffie, vreemde theesoorten, vanille extract-parfum of zeep kopen. Een bezoek aan een spice farm is dus zeker de moeite waard!

In Arusha kan je je eigen drum maken waarmee je vervolgens in een leuke les aanstekelijke beats creëert. Je kan ook een Tanzaniaanse maaltijd leren koken of een schilderles krijgen van kunstenaars die hun geld verdienen met het maken van kleurrijke schilderijen.

Historische Sites

Isimila Stone Age Site is een indrukwekkende historische site in Iringa, bestaande uit hoge stenen pilaren tot wel 30 m lang. Samen met een gids wandel je door de droge canyon die gevormd werden door eeuwenlange erosie. Archeologen vonden hier belangrijke gebruiksvoorwerpen uit het steentijdperk.

De Kondoa Rock Paintings zijn meer dan 150 grotten met rotsschilderingen van meer dan 2000 jaar oud. De grotten liggen verspreid over het dorp Kolo. Je kan dus met een korte wandeling op een heuvel een drietal grotten bezoeken en genieten van het uitgestrekte uitzicht vanop de heuvel. De gids geeft uitleg over de rotsschilderingen en de huidige rituele betekenis van de grotten voor de bevolking van Kolo.

Met een tour door het historische stadje Stonetown (Zanzibar) kan je de levendige sfeer opsnuiven. De unieke mix van de Swahilicultuur, de Arabische- en Indische cultuur weerspiegelt zich in de verbazingwekkende architectuur van de hele stad. Smalle witte straatjes, Arabische deuren, moskees en kerken, een paleis, een oud Portugees/Omani fort, historische sites met betrekking tot slavernij, markten overladen met honderden kruiden, kleurrijke kangas en kitenges (kleurrijke doeken die rond het lichaam gedragen worden)… Je krijgt het allemaal te zien! Hier mag ook zeker geen bezoekje aan de avondmarkt (Forodhani Gardens) vergeten worden om seafoodsnacks of de bekende Zanzibar pizza’s te eten terwijl je van de zonsondergang geniet over de Indische Oceaan.

Maak je liever niet de trip naar het eiland Zanzibar, dan is Bagamoyo (ten noorden van Dar es Salaam) een goed alternatief. De oude stad toont ook hier, net als op Zanzibar, de Indisch-Arabische invloed op deze Swahili kust. De gids neemt je mee naar het fort en andere historische witte gebouwen met een rijke geschiedenis. Je combineert dit met een bezoekje aan de ruïnes (Kaole Ruins), eventueel een boottocht op de Indische Oceaan en een korte wandeling op de witte stranden terwijl je van een heerlijk verse kokosnoot geniet.

Wie geïnteresseerd is in historiek en archeologische vondsten kan op nog vele andere plaatsen in Tanzania terecht: Olduvai Gorge, de site met de Laetoli Footprints, de Kilwa Kisiwani ruïnes in het meer afgelegen zuiden…

Paardrijden

In het groene Magoroto kan je een ontspannen ritje te paard doen waar je rustgevende dorpstaferelen zal tegenkomen. Aangezien Magoroto een prachtige bestemming is kan je hier meerdere activiteiten combineren (waterval-, village- en nature walk, zwemmen in het meer, kamperen…).

Als je in Arusha in de prachtige Ngare Sero Lodge verblijft kan je van hieruit ook een ontspannen rit te paard doen.

Spannender zijn de safari’s te paard! Deze safari’s kan je op veel verschillende plaatsen doen. Bovendien kan je te paard dichter bij de savannedieren komen dan met een safarijeep. Lees hierover meer op de pagina Safari’s Tanzania.

Rubondo Island

Rubondo Island is een afgelegen groene parel in de blauwe wateren van het Victoriameer. Dit eiland is het kortst gelegen eiland bij de noordelijke stad Mwanza. Hier komen amper toeristen, waardoor je een heel unieke ervaring krijgt. Ofwel ga je voor comfortabele luxe op één van de weinige resorts op het eilandje, ofwel ga je voor avontuur: je vertrekt met een speedboat naar het eiland. De ranger van het eiland pikt je op in zijn 4×4 en brengt je via de enigste onverharde weg naar je overnachtingsplaats. De gids vraagt “are you enjoying the African massage?” terwijl je helemaal door elkaar geschud wordt. Voor de overnachting installeer je je in de eenvoudige banda’s die aan het strand gelegen zijn. Terwijl een kok een Tanzaniaanse maaltijd voorbereidt geniet je van een drankje aan het kampvuur op het strand. Doordat het Victoriameer zo gigantisch groot is lijkt het alsof je over de oceaan kijkt, omringd door groene bossen. Pas hier wel op: wanneer de zon ondergaat moet je je altijd samen met je gids naar de banda’s verplaatsen aangezien nijlpaarden en krokodillen niet weten dat jouw pad ook het hunne is. De volgende dag maak je een natuurwandeling waar je af toe aapjes, varanen of een krokodil kan tegenkomen.

Treetop Canopy Walk

In Lake Manyara National Park wandel je vanop de bodem van oeroude bossen tot de toppen van de bomen via een houten hangbrug. Langs de grote boomstammen kom je oog in oog met het natuurleven zoals kleurrijke vogels, vlinders en meestal ook aapjes zoals de Blue Monkey. Samen met je gids bevind je je 18m boven de aardbodem en wandel je van viewpoint naar viewpoint.

Bodaboda Tour

Wat geeft er nu een groter vrijheidsgevoel dan achterop de bodaboda uit te waaien met je haren in de wind terwijl je door prachtige natuur rijdt? Als dit je aanspreekt dan zorgen wij ervoor dat je bepaalde plaatsen kan verkennen van achterop de moto!

Schildpadden

Op Prison Island op Zanzibar kan je reusachtige landschildpadden aaien. Prison Island is niet enkel de thuisomgeving van meer dan 100 gigantische schildpadden. Midden in deze tropische paradijselijke omgeving bevindt zich eveneens een oude ruïne waaraan een stuk geschiedenis verbonden is. Je kan er ook een duik nemen om koraalriffen op te zoeken, de houten steiger boven het azuurblauwe water afwandelen of schelpen zoeken in het witte zand.

In het noorden van Zanzibar kan je ook zeeschildpadden bewonderen in een natuurlijke waterpoel. Hier kom je meer te weten over het beschermingsproject van de zeeschildpadden: de dorpelingen van Nungwi startten in 1993 de turtle sanctuary om gewonde schildpadden en babyschildpadden in een beschermde omgeving te laten opgroeien voordat ze terug in de oceaan uitgezet worden.

Nachtleven

In iedere stad heb je bars en clubs met luide muziekboxen en Tanzaniaanse beats (Bongo Flava-muziek). Als je een kijk wilt nemen in het Tanzaniaanse nachtleven of gewoonweg in de avond een drankje Safari, Kilimanjaro of Savannah wil gaan proberen in één van deze clubs: wij kennen de ideale plekjes!

De Full Moon Party‘s in Zanzibar zijn wereldwijd bekend. Rond iedere volle maan van de maand wordt er op het witte zand gefeest met veel gedans en muziek.

Eén keer per jaar in februari vindt het Sauti za Busara Festival plaats in Stonetown (Zanzibar). Honderden artiesten komen hier optreden. Er wordt naast commerciële muziek vooral reggae gedraaid. Het unieke is hier dat je de historische stad te zien krijgt, omgetoverd tot een levendig festivalterrein.


%d bloggers liken dit: