Primatenreis Oeganda

Primatenreis Oeganda

DSC_0453 (2)
DSC_0488 (3)
DSC_1513 (3)
DSC_2273 (2)
DSC_3179 (2)
DSC_3617 (2)
DSC_3752 (2)
Gorilla-bewerkt
NOT FREE UWA gorilla (3)
DSC_5290 (3)
DSC_5439 (2)
PlayPause
previous arrow
next arrow

Ben je gefascineerd door het leven van de primaten in de wildernis? Boeit het gedrag je van deze genetisch erg verwante dieren aan de mens? Misschien hou je er gewoon van om deze dieren te zien slingeren en springen door de bomen of om te luisteren naar de communicatiekreten van chimpansees door het regenwoud? Wil je vol verwondering en ontzag en af en toe met ingehouden adem toezien hoe de gigiantische berggorilla’s hun leven doorbrengen in de jungle? Dan is deze reis zeker iets voor jou! Bij deze reis ligt de focus vooral op het opsporen en observeren van de vele primaten in Oeganda zoals de Chimpanzees, de imposante Mountaingorilla’s, de zeldzame Golden Monkey’s en nog vele andere kleine primatensoorten zoals de Black and White Colobus, the Red Tailed Colobus en nog veel meer. Een safari mag natuurlijk nooit ontbreken om je reis volledig te maken dus die pikken we onderweg natuurlijk ook mee!

Dag 1: Vlucht en aankomst in Entebbe International Airport

Aankomst op Entebbe International Airport. Hier word je opgewacht door onze Running Wild Travels gids die je naar je naar een midrange accommodatie brengt in Entebbe met zicht op Lake Victoria. Als je wil kan je hier nog even genieten van een duik in het zwembad.

Dag 2: Culturele activiteit

Na je ontbijt rijd je naar Entanda Culture Center in Mityana. Hier kan je deelnemen aan een fietstocht tussen de erg typische bananenplantages , wat meer te weten komen over het dorpsleven en genieten van een lokaal bereide lunch. Van hieruit maken we een iets langere tocht van een 3-tal uren richting onze midrange/luxe accommodatie die gelegen is vlakbij Kibale Forest NP. Hier kan je genieten van het rustgevende zicht over Nyinabulitwa Crater Lake.

Dag 3: Chimp Tracking

Dit wordt ongetwijfeld een leuke dag! Na een korte briefing tracht je samen met een ranger met max 6 personen de chimpansees op te sporen in het regenwoud. Deze stevige tocht duurt een 3-tal uren. Aan de hand van voetafdrukken, afgeknabbelde vruchten, uitwerpselen en hun geroep door het woud probeer je de chimps op te sporen. Heel spannend als je plots de luide chimpanseegeluiden opvangt en je verder gaat richting het geroep. Eens je ze op het spoor gekomen bent kan je een uur bij hun vertoeven om ze te kunnen observeren in hun natuurlijke habitat. Na een 2-tal uren rijden ben je aangekomen aan je volgende overnachtingsplaats waar je vanuit je kamer een geweldig zicht hebt over de vlakte van Queen Elizabeth National Park.

Dag 4: Wandeltocht door Kyambura Gorge en bootsafari op de Kazinga Channel (Queen Elizabeth NP)

Vandaag ga je Kyambura Gorge verkennen, ook de “Valley of the apes” genoemd. Het is een100m diepe kloof in het Oosten van Queen Elizabeth National park die het resultaat is van vulkanische activiteit. Deze16 km lange kloof ligt in het midden van het uitgestrekte graslandschap en is begroeid met tropisch regenwoud omringd door savanne. Je gaat in een klein groepje (max 6 personen) samen met een ranger een tocht door de kloof maken waar je primaten kan tegenkomen zoals chimpansees, zwarte en witte colobusapen, olijfbavianen en roodstaart apen. Beneden in de vallei loopt de rivier Kyambura die het regenwoud draineert en een badplaats biedt voor de nijlpaarden. Deze omgeving is bovendien de ideale leefomgeving voor meer dan 600 vogelsoorten. In de kloof liggen drie kratermeertjes die ook flamingo’s en pelikanen aantrekken. Ook de waterbok, jakhals en de bosolifant komen in dit gebied voor. Onderweg vertelt je ranger over het ecosysteem, de vegetatie, de primaten en de vogels die er leven.

Na deze wandeltocht van een 2-tal uren ga je na je naar de Kazinga Channel, een 32 km lang natuurlijk kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt. Hier doe je een bootsafari. De Kazinga Channel is een ware verzamelplaats voor al het wild dat wil baden, drinken, eten… Gegarandeerd zie je troepen olifanten, kuddes buffels, nijlpaarden, krokodillen, zwermen vogels en nog veel meer. Van op het topdek kan je mooie foto’s trekken. Deze grote hoeveelheden wild zo kort bij elkaar zien zorgt ervoor dat je geen minuut wil missen van dit natuurtafereel. Je gaat tot aan de delta van Lake Edward die gedeeltelijk toebehoort aan Congo van waaruit je zicht heb op een vissersdorpje en Virunga National Park in Congo. Je rijdt naar een accommodatie van waaruit je eveneens een verreikend  zicht hebt over de vlakte van Queen Elizabeth National Park.

Dag 5: Game Drive en Vulkanische route (Queen Elizabeth NP)

De volgende ochtend ga je op pad om tijdens een sunrise safari een poging te doen om vier van de big five te spotten. Dit is je uitgelezen kans om prachtige foto’s te maken bij het juiste zonlicht.

In de namiddag ga je met het safarivoertuig op pad om een prachtige vulkanische route te doen waarbij je omvergeblazen wordt door de mooie panorama’s tijdens je rit. Je rijdt tussen de kratermeren door een landschap dat gevormd is door vulkanische activiteit . Na deze route rijd je terug naar je accommodatie van de dag voordien.

Dag 6: Rit naar Ishasha Region en Game Drive in de Ishasha Region

’s Morgens vang je de rit aan naar de Ishasha region van Queen Elizabeth National Park. In je lodge word je verwelkomd met een welkomstdrankje. Hier kan je even genieten van de rust en de sereniteit van de omgeving tijdens je lunch.

In de late namiddag ga je op pad voor een sunset gamedrive. De perfecte kans om foto’s te maken bij het gouden zonlicht. De Ishasha region staat bekend om zijn boomklimmende leeuwen die je probeert op te sporen in de vijgenbomen. ’s Avonds kan je na een heerlijke maaltijd nog genieten van een drankje rond een kampvuur vooraleer je de nacht induikt.

Dag 7: Natuurwandeling en rit naar Bwindi NP

Na het ontbijt kan je deelnemen aan een 2-tal uur durende natuurwandeling in de omgeving van de lodge.

Na de lunch rijden we door naar Buhoma naar onze overnachtingsplaats. Van hieruit kan je het machtige Bwindi NP aanschouwen; onze vertrekplaats van de hike naar de imposante Berggorilla”s. Deze mooie midrange/luxury lodge is een community ondersteunende lodge (Haven Lodge) waarvan de hele staf bemand wordt door uitsluitend mensen van het dorp zelf. De opbrengst wordt gebruikt voor allerhande community ondersteunende pojecten zoals het voorzien healthcare insurance voor de dorpelingen, het bouwen van een secondary school, een hospitaal … Jouw overnachting draagt dus bij aan een verbetering van de levenskwaliteit van de lokale bevolking.

Dag 8: Optionele activiteit: Gorillatracking (Bwindi NP) of culturele activiteit of Nature Walk

Deze dag wordt zonder enige twijfel het hoogtepunt en het spannendste moment van je reis. Geniet ‘s morgens vanuit je banda nog van het indrukwekkende panoramisch zicht dat je hebt over het benevelde Bwindi NP. Na een briefing start je aan een superleuke maar mogelijk best zware trektocht door de jungle. Samen met een ranger ga je op zoek naar sporen van de gorillatroep zoals uitwerpselen, afgekraakte takken, voetsporen… Omdat de troep zich elke dag verplaatst is het onmogelijk om een tijd te plakken op deze tocht. Als je bij de troep aankomt overvalt een gevoel van bewondering en ontzag je wanneer je deze majestueuze wezens ziet tussen het struikgewas. Je geraakt er niet op uitgekeken; zo indrukwekkend zijn ze. Als je hun regels respecteert zijn ze zeer zachtaardig. Het is heel belangrijk dat je de instructies van de ranger goed opvolgt. Je blijft een uur in de aanwezigheid van de gorilla’s om dan terug te beginnen aan de afdaling. Een uur dat levenslang in je geheugen gegrift blijft. Hierna begeef je je terug naar je lodge van de dag voordien waar je even op adem kan komen en wat kan relaxen.

Aangezien de permits voor de Gorillatracking duur zijn worden er ook op deze locatie ook mogelijke alternatieven aangeboden zoals een culturele activiteit of een Nature Walk. Indien gewenst kan je ons gerust meer uitleg vragen over de alternatieve mogelijkheden.

Dag 9: Culturele activiteit en Rit naar Mgahinga NP

‘s Morgens kan je deelnemen aan een village walk waarbij je uitleg krijgt over het lokale dorpsleven en breng je een bezoek aan de Batwa die je uitleggen hoe ze vroeger leefden in de wouden. Ook zie je hoe brood, koffie en bananengenever gemaakt wordt.

Na de lunch rijd je naar Mgahinga NP. Hier kan je deelnemen aan een van activiteiten van de lodge zelf, gewoon de tijd eens nemen om lekker te relaxen of je eens te laten verwennen met een massage

Dag 10: Golden Monkey tracking

‘s morgens vroeg start je na een korte briefing samen met een ranger aan de tracking. Je tocht start aan de voet van de Virunga Mountains (waarvan Mganhinga NP onderdeel uitmaakt ) welke behoren tot zijn natuurlijke habitat. Tussen de prachtige vegetatie en met bamboe begroeide stukken van het bos probeer je deze mooie apensoort op te sporen terwijl je kan genieten van de vele vogels die je onderweg ziet. De Golden Monkey is een van de 20 apensoorten in Oeganda. Ze zijn langharig met gouden en oranje kleuren. Gezien de Virunga’s hun enige leefgebied is en er daar nog maar tussen de 2000-4000 exemplaren zijn terug te vinden worden ze beschouwd als een bedreigde apensoort. Na deze tracking zet je je tocht verder richting Lake Bunyonyi waar je nog even kan genieten van een kanotochtje op het meer voor zonsondergang. Vanuit je Lodge heb je een prachtig zicht op Lake Bunyonyi getekend door zijn vele kleine eilandjes.

Dag 11: Optionele activiteit rond Lake Bunyonyi

In de voormiddag gaan we een bootcruise doen waarbij je uitleg krijgt over Lake Bunyonyi.

In de namiddag kan je kiezen of je gaat voor een culturele uitstap waarbij je een bezoek brengt aan de smid en de Batwa of indien je wat meer beweging wil kan je kiezen voor een nature walk. Wil je graag eens iets geks proberen dan kan je ziplinen boven het meer en/of daarna gaan voor een quadbike rondrit. Hierna ga je terug naar je lodge.

Dag 12: Rit naar Lake Mburo NP en Game Drive

In de voormiddag rijden we naar onze accommodatie aan Lake Mburo National Park. Hier gaan we na de lunch een sunset- safari doen tussen de zebra’s en de vele antiloopsoorten waaronder de waterbokken, de impala’s, de topi’s en de eland, de giraffen, de buffels en niet te vergeten de komische wrattenzwijnen Zeker weer de moeite voor enkele mooie fotoshoots! Voor je vertrek voor je safari moet je zeker nog even de moeite doen om tot op de rotsblok te klimmen van waaruit je van een adembenemend uitzicht kan genieten over Lake Mburo NP.

Dag 13: Walking Safari

Een walking safari door lake Mburo is een heel unieke ervaring. Lake Mburo NP is het ideale park om op een veilige manier een wandelsafari te doen wegens gebrek aan leeuwen en olifanten. Zelden komt er wel eens een luipaard voor maar daarvoor hebben we de gewapende ranger bij die in geval van nood het dier kan afschrikken met een geweerschot. Samen met de ranger die je heel interessante weetjes kan bijleren over de natuur en de dieren rondom je begeef je je van de begane paden af en ga je op zoek naar giraffen, zebra’s, buffels, impala’s, topi’s, wrattenzwijnen, de waterbok en nog zo veel meer. Een heel ontspannende, mooie en leerrijke wandeling! De ranger weet hoe ze de dieren kan benaderen zonder ze af te schrikken. Plots sta je temidden van de gigantische giraffen die je nieuwsgierig bekijken. De buffels moeten we zien te ontwijken. Na even wandelen zie je de waterbokken je in groep met gespitste oren aankijken. Een echte intense natuurbelevenis die je zeker de moeite waard gaat vinden! Na de walking safari rijd je terug richting Entebbe voor je overnachting.

Dag 14: Ngamba Island

Je reis zit er jammer genoeg bijna op. Toch gaan we vandaag nog even profiteren van een bezoek aan een eiland gelegen in het Victoriameer: Ngamba Island. Dit eiland is een reservaat voor chimpansees in nood uit Oeganda en buurlanden. Ten gevolge van oorlogen, mishandeling, trauma’s enz. hebben ze menselijke hulp nodig om te overleven. Hier kan je het voedermoment meemaken van op afstand en meer te weten komen over de achtergrond van de apen en de werking van de Chimpanzee Sanctuary and Wildlife Conservation Trust. Ook vaar je met een klein bootje langs het beboste eiland af. Na een lokroep van de rangers verschijnen de chimps aan de rand van het woud tot in het water. Hier krijg je een machtig schouwspel te zien dat je vanuit je bootje kan bewonderen. Vergeet zeker je camera niet klaar te houden voor dit onvergetelijke moment! Je gaat terug naar je hotel van de dag voordien voor je allerlaatste overnachting.

Dag 15: Vervoer naar de luchthaven en vertrek

Je Running Wild Travels gids brengt je naar de luchthaven voor je vlucht naar Brussels Airport. Indien je een avondvlucht hebt kan je die dag in Entebbe nog een bezoekje brengen aan het Wildlife Education Center (zoo), aan de Reptile village of een wandeling maken door de Botanical Gardens.

€3.990,-

Inclusief:

 • Dossierkosten
 • Accommodaties
 • Maaltijden: Full Board (met uitzondering van Kaazi Beach Resort= B&B)
 • Activiteiten
 • Permit voor de chimpansee tracking
 • Parkentrances
 • Huur auto
 • Benzine
 • Loon Gids

Exclusief:

 • Vlucht
 • Lunch en Dinner Dag 1 (Kaazi Beach Resort = B&B)
 • Dranken en snacks voor onderweg
 • Gorillapermit: optioneel: $700

Prijzen zijn berekend o.b.v. van een dubbele bezetting van de kamers (Double of Twin) en o.b.v. een groepje van 6 personen

%d bloggers liken dit: