Just Do It – Oeganda

Just Do It – Oeganda

Zoals de Nike slogan zegt: Just do it! Ziplinen tussen de toppen van reusachtige bomen te midden van het regenwoud en met je benen bengelend boven een wilde rivier. Met de quad op de rode zandwegen crossen langs de Nijl. Zelf leren koffie branden. Een fietstocht of wandeling door de plantages waar enthousiaste kinderen je begroeten…

Quad Ride

Na een korte instructie nemen we je vanuit Bujagali (kort bij Jinja) mee voor een korte of langere trip naar keuze met de quad langs de Nijl, langs boerderijen, door dorpjes en door bos en begeven we ons langs fotogenieke locaties. We stoppen aan verschillende viewpoints. Voor de avonturiers is er een trail met steile afdalingen naar de waterrand aan de Bujagali dam. Ook kan je een trip doen via verscheidene dorpjes naar de indrukwekkende Itanda Falls. De langere trips worden gecombineerd met een bezoek aan enkele dorpsgemeenschappen. Een superleuke en spannende ervaring om je op deze manier in de natuur te begeven en om door de dorpjes te rijden!

In Lake Mburo National Park kan je met de quad genieten van al de savanne – en bosdieren die je onderweg tegenkomt. Je rijdt door het acaciabos waar je het wildleven van het bos kan bewonderen. Je zet je rit voort door de vallei waar je zebra’s, buffels, impala’s, waterbokken, rooibokken (impala’s), wrattenzwijnen, bavianen en een grote hoeveelheid aan vogelsoorten kan spotten. Geen olifanten of leeuwen aanwezig, dus perfect veilig om je hier op deze unieke wijze door de wildernis te verplaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van stilte-motoren om de dieren niet af te schrikken en van brede banden met minimale druk om de impact op de paden minimaal te houden.

Rond Lake Bunyonyi kan je quad biken op de rode zandwegen van de Kigezi Hills met idyllisch uitzicht op het meer en de omliggende heuvels.

Bodaboda Tours

Uitwaaien in de ruige natuur rondom het noordelijk gelegen Moroto achterop een bodaboda (motortaxi) is een waar avontuur! De ervaren bodaboda drivers nemen je mee over hobbelige wegen door een adembenemend landschap dat grenst aan Kidepo Valley National Park. Tijdens je rit wordt er een tussenstop gemaakt om kennis maken met de heel aparte Karamajong cultuur. Deze tocht bezorgt je een onvergetelijke natuur – en cultuurbeleving in dit ruige landschap.

Mountainbiken & fietsen

Wat is er ontspannender dan een mountainbike-ritje vroeg in de ochtend tussen zebra’s, antilopen, buffels en waterbokken? Op de grens met Lake Mburo National Park kan je vanop je mountainbike te midden van al dit wildleven genieten van het magisch landschap: heerlijk toch… Of exploreer het mooie landschap rond Kibale en slalom tussen de adembenemende kratermeren met het Rwenzori massief op de achtergrond. Rijd je liever door de jungle in de habitat van de berggorilla’s? Of wil je liever het dagelijkse leven van kortbij ervaren door door Oegandese dorpjes en langs boerderijen te rijden, op rode zandwegen, langs thee -, suikerriet- en bananenplantages… Zelfs een tocht in het ruige heuvelachtige noorden waarbij je kennis zal maken met de Karamajong is een superervaring die zeker mogelijk is!

Op verschillende locaties in Oeganda kan je deze afwisselende natuurscenario’s ervaren met de mountainbike. De bevolking is er ook supervriendelijk en heet je van harte welkom. Je kan ervoor kiezen om dagtrips, halve dagtrips of een meerdaagse tocht te doen. Wij hebben voor elk fietsniveau een gepaste rit te bieden. Meer natuurgericht, cultuurgericht of historisch gericht: het kan allemaal. De keuze is aan jou!

Ziplining

Ziplinen tussen de toppen van reusachtige bomen temidden van Mabira Forest en met je benen bengelend boven een wilde rivier; het is een superspannende ervaring die je het gevoel geeft dat je de grootsheid van het woud kan trotseren. Een machtig gevoel! Met deze super skyway zweef je tussen de reusachtige bomen van het regenwoud.

Je kan ook ziplinen boven een van de meest diepe meren ter wereld, Lake Bunyonyi. Met 1 lange zipline vertrek je vanuit de hoogte tot vlak boven het water om aan de andere kant van de oever te belanden. Ideaal voor diegenen die deze activiteit willen proberen maar voor wie boven de toppen van de bomen iets te afschrikwekkend lijkt.

Bungeejumping

Voor de echte adrenalinekickliefhebber of voor diegenen die er zich net één keertje in hun leven aan willen wagen mag bunjeejumpen zeker niet ontbreken. In Jinja kan je van aan een prachtige locatie aan de Nijl een vrije val ervaren van bijna 50m richting de machtige Nijl of net tot in de Nijl bij hoog water. Sommigen zullen misschien wel een duwtje in de rug nodig hebben 😊

Paardrijden

Wie zin heeft in een unieke rit door dorpjes of langs de oevers van de Nijl kan in Jinja het zadel in kruipen. Zowel de beginner als de gevorderden kunnen een aangepaste rit doen samen met de begeleider. Voor de beginner is het meer stapvoets sightseeing te paard door dorpjes en langs de oevers van de Nijl en voor de gevorderden ligt het tempo wat hoger en rijd je door de heuvels en de plantages. Je kan ook kiezen voor een sunset ride.

Village Walks & Cultural Activities

Wil je nauwer kennis maken met de verschillende culturen in Oeganda? Dan kan je op verschillende plaatsen (Bwindi, Lake Bunyonyi…) in Oeganda community walks doen. Zo kan je bijvoorbeeld kennismaken met Batwa die je uitleggen hoe ze tot 1991 in de regenwouden leefden als jagers-verzamelaars. Enorm interessant om kennis te maken met een leefwereld die heel ver van de onze staat. Ook aan Lake Bunyonyi kan je kennis maken met de Batwacultuur.

Tijdens een prachtige wandeling naar de Sipi Falls krijg je bij de koffieplantages meer uitleg over de koffieboom en ga je zelf koffie maken (van aan de koffieboon tot aan een heerlijk geurend kopje koffie). Zo krijg je zicht op het interessante en arbeidsintensieve proces; iets waar we in onze huidige wereld totaal niet meer bij stilstaan bij het haastig ingieten van onze kop koffie. In Buhoma (aan Bwindi NP) kan je eveneens een soortgelijke toer doen. Hier wordt naast het proces van koffie maken ook gedemonstreerd hoe een soort maïsbrood ter plaatse gemaakt wordt en hoe ze bananenjenever en bananenbier maken.

Bezoek de Bukora blacksmith (de smid) aan Lake Bunyonyi en kijk hoe handvaardig hij is om op volledig ambachtelijke wijze allerlei voorwerpen te creëren zoals ornamenten, messen, speren…

Evenals de koffieplantages zijn de theeplantages prominent aanwezig in het Oegandese landschap waar ze het panorama sieren. In Fort Portal kan je ze bezoeken en meer uitleg krijgen van de hardwerkende tea farmers.

Op een van de eilandjes van Lake Mutanda krijg je de kans om kennis te maken met een traditionele geneesheer.

Ook kan je grotten bezoeken en luisteren naar de culturele verhalen die verbonden zijn aan deze grotten. Zo kan je een bezoek brengen aan de Amabere Caves in Fort Portal of de Nyamwari cave aan Lake Bunyonyi en de Nyanzubiri cave in Queen Elizabeth National Park.


%d