Klimaat

Klimaat

Oeganda

Oeganda is gelegen in Oost-Afrika op de evenaar en kent met uitzondering van een aantal gebieden een tropisch savanneklimaat. In Oeganda kunnen we niet spreken van seizoenen zoals wij die kennen (lente, zomer, herfst, winter) maar van regenseizoenen en droge seizoenen. Dag en nacht zijn het hele jaar door ongeveer even lang.

Doordat Oeganda op 1200 m hoogte ligt is het er zelden boven de 30 graden. De warmste maand van het jaar is in het algemeen februari. Juni-Juli behoren in het algemeen tot de koudste maanden. De gemiddelde temperatuurschommelingen zijn erg klein. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen tussen de 27 en de 29 graden. Toch moet je je goed beschermen tegen de zon omwille van de ligging op de evenaar. De UV index bedraagt het hele jaar door 5 tot merendeel 6.

Door het hoog aantal uren zon per dag is Oeganda het hele jaar door bereisbaar; alleen zijn sommige gebieden in het regenseizoen minder goed toegankelijk dan in het droge seizoen. Kidepo Valley NP, Sipi Falls en Pian Upe Wildlife Reserve zijn te mijden in het regenseizoen. Toch biedt reizen in het regenseizoen ook voordelen. Het land is nog groener dan in het droge seizoen, er is minder toerisme en het dierenrijk is actiever. Ook zijn de rode zandwegen minder stoffig. Januari en februari en juni, juli, augustus en september zijn de ideale maanden om te reizen door Oeganda. December tot en met februari behoren tot het tussenseizoen. Het is er minder druk, het is goed weer en alles is minder duur. Juni tot en met september is ideaal wat de temperaturen betreft. Nadeel is dat je reis duurder is omwille van de hoogseizoenprijzen en dat het drukker is.

Het regenseizoen is van maart tot en met april en van oktober tot en met november. Het aantal regendagen per maand ligt in deze maanden vrij hoog maar het gaat om korte krachtige buien waarbij veel neerslag valt op korte tijd. De overige uren schijnt de zon meestal (gemiddeld 6 tot 7 uren per dag). De droogste periode is ook de warmste periode. Dit is tijdens onze winter: van december tot februari. Ook de Europese zomermaanden vallen samen met de droge periode in Oeganda. De hoeveelheid neerslag is erg afhankelijk van de regio in Oeganda. In de zuidelijk gelegen gebieden (bergachtige gebieden) is de hoeveelheid neerslag hoger dan in Noordoost Oeganda (lager gelegen gebieden) en de temperatuur frisser.

Tanzania

Tanzania is gelegen in Oost-Afrika kort bij de evenaar en kent met uitzondering van een aantal gebieden een tropisch klimaat. In Tanzania kunnen we niet spreken van seizoenen zoals wij die kennen (lente, zomer, herfst, winter) maar van regenseizoenen en droge seizoenen. Dag en nacht zijn het hele jaar door ongeveer even lang. Het klimaat wordt beïnvloed door de Indische Oceaan.

Tanzania is het slechtste bereisbaar van maart tot en met mei. Er valt dan het meeste regen. Deze maanden zijn af te raden om te reizen. Verschillende lodges in de nationale parken gaan dan dicht. In juni neemt de regen af en is het toerisme nog beperkt. Daarom zeker een goede optie om deze reistijd te overwegen. De beste reistijd is moeilijk te bepalen aangezien deze wat afhangt van regio tot regio. Van juli tot en met oktober zijn de parken goed te bezoeken. Het is wel de duurste tijd om te reizen en ook de drukste periode. Voor de Serengeti is januari-februari de ideale tijd om het park te bezichtigen.

Het regenseizoen in Tanzania is van maart tot en met mei (grote regenseizoen) en van oktober tot en met november (kleine regenseizoen). Het gemiddeld aantal zonuren per dag ligt er rond de 8 uren per dag. De hoeveelheid neerslag is ook in Tanzania erg afhankelijk van de regio. De kuststreek en de eilanden hebben opmerkelijk meer regen dan het binnenland. Het is er warm en vochtig. De temperaturen zijn lager in de hoog gelegen gebieden zoals aan het Kilimanjaro gebergte.

De gemiddelde hoogte van het centrale plateau ligt rond de 1200 m. De warmste tijd van het jaar is over het algemeen oktober tot en met februari; juni tot en met oktober behoren in het algemeen tot de koudste maanden. De gemiddelde temperatuurschommelingen bedragen over het algemeen niet meer dan 5 graden. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen er tussen de 25 en de 30 graden.  De UV index ligt gemiddeld rond de 10. Bescherm je dus goed tegen de zon!

%d bloggers liken dit: