Backpackersreis Oeganda

Backpackersreis Oeganda

murchison falls
DSC_0068 (2)
DSC_0453 (2)
banda's kidepo valley (2)
DSC_1892 (2)
DSC_2084 (2)
DSC_2834 (2)
DSC_3071 (2)
NOT FREE Rhino sactuary (3)
PlayPause
previous arrow
next arrow

Stoort het je niet om lange afstanden af te leggen naar unieke afgelegen plaatsjes? Om door kleine dorpen te rijden waar nauwelijks toeristen langskomen, om door bergketens te wandelen waar etnische groepen leven wiens levenswijze volledig afgestemd is op de natuur? Om te overnachten in kleine basic accommodaties waardoor je je kan verplaatsen en verblijven in deze landelijke natuurgebieden? Of houd je ervan om af en toe een avontuurlijke overnachting te beleven vanuit je tent, om ‘s nachts een nijlpaard te horen brullen vlakbij je tent en om wakker te worden met de natuurgeluiden van de vogels? Of misschien wil je simpelweg je budget zo klein mogelijk houden om op deze manier nog heel veel veel van de wereld te kunnen ontdekken? Dan is deze reis zeker iets voor jou! Een prachtige combinatie van het nog onontgonnen noorden van Oeganda gecombineerd met het toeristischere zuiden!

Dag 1: Vlucht en aankomst Entebbe International Airport

Je taxichauffer wacht je op aan de luchthaven. Hij brengt je naar een gezellige kleinschalige accommodatie 10 min rijden van de luchthaven.

Dag 2: Mabamba Swamp en Reptile Village

Je Running Wild Travels gids brengt je ‘s morgens vroeg in de ochtend naar het mooie papyrusmoeras Mabamba Swamp ten westen van Entebbe om te trachten vanuit een houten bootje de prehistorische shoebill te spotten. Mabamba Swamp is een thuishaven voor meer dan 300 vogelsoorten. Een mooi begin van de reis.

Na de lunch breng je een bezoek aan de reptile village waar je wat meer kan bijleren over de slangen en andere reptielen die in Oeganda leven. Je kan ook o.m. de kameleons en schildpadden van kortbij bekijken. Hierna vertrek je naar de Ziwa Rhino Sanctuary, een beschermd leefgebied voor neushoorns, waar je gaat overnachten op de camping.

Dag 3: Neushoorn Tracking

Na het ontbijt ga je op pad voor de toch iets of wat spannende rhino tracking. Hier krijg je de kans om deze bedreigde prachtige wezens, die deel uitmaken van de big five, in hun natuurlijke habitat te ontmoeten. Het hele gebied is 70 km2 groot. Samen met een ranger die de natuur en het gedrag van deze dieren door en door kent ga je na een korte briefing, volgens instructies van de ranger, op pad om ze van kortbij te kunnen bewonderen. Ook kom je hier meer te weten over hun levenswijze en over de werking van het reservaat.

Je rijdt naar Lira waar je de nacht doorbrengt in een kleinschalige guesthouse.

Dag 4: Rit naar Moroto

Vanuit Lira zet je je tocht verder richting Moroto; de thuishaven van de Karamojong. Na een lekkere maaltijd overnacht je in een kleine gezellige accommodatie.

Dag 5: Boda Boda Tour door het land van de Karamajong

In de voormiddag ga je achterop de boda boda om intens te kunnen genieten van het ruige landschap om je heen. De tocht verloopt over de typische hobbelige zandwegen dwars  door de natuur waar je ervaren Boda Boda driver je tussen de hobbels door zich een weg baant. Je wordt vergezeld van een gids die onderweg enkele stops inlast om je wat interessante uitleg te geven over de natuur, de karamajong cultuurHierna rijd je richting Kaabong waar je de nacht doorbrengt.

Dag 6: Rit naar Kidepo Valley NP en avondsafari

Kidepo Valley NP is het meest afgelegen en het tweede grootste NP van Oeganda. De ruige natuur en de schitterende landschappen zijn een ware beloning voor je lange rit van eergisteren. De route van vandaag geeft je zicht op het dorpsleven en zeker de moeite waard. Kidepo is een ruige savanne, gedomineerd door de 2750 meter hoge Mount Morungole en doorsneden door de rivieren Kidepo en Narus. Het is een ontzettend mooi park met weinig bezoekers. Naast de fotogenieke landschappen in Kidepo Valley valt er ook een grote diversiteit aan planten, zoogdieren en vogels te ontdekken. Zo zijn er de grootoorvos, de gestreepte hyena, de aardwolf, de caracal, het jachtluipaard en de wilde hond. Uiteraard zijn ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten waaronder de struisvogel. Tijdens een avondsafari probeer je zoveel mogelijk wild te spotten.

Dag 7: Rit naar Gulu

Vandaag heb je een lange rit voor de boeg naar Gulu waar je de nacht doorbrengt.

Dag 8: Rit naar Murchison Falls NP en  Bottom & Top of the Falls

De volgende ochtend rijd je naar Murchison Falls NP waar je na de lunch per boot op de Nijl gaat richting the bottom of the Murchison Falls. De badende nijlpaarden en de krokodillen die rusten op de zandbanken beloeren je vanuit het water. Ook kom je een grote variëteit aan vogelsoorten tegen.

Je zet voet aan wal voor een hike naar de top of the Falls. Boven kan je het kolkende water dat zich door de smalle kloof wringt bewonderen en luisteren naar het indrukwekkende geluid van het water dat tegen en tussen de rotsblokken door raast. Terwijl je een prachtig zicht hebt op de kloof geraak je ongetwijfeld onder de indruk van de kracht van de natuur. Hierna ga je voor je overnachting naar je banda’s. Wees voorzichtig: de nijlpaarden lopen ‘s avonds tussen de banda’s door.

Dag 9: Safari en rit naar Hoima

In de vroege ochtend vertrek je voor een jeepsafari om olifanten, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogels te spotten. Ze zijn hier allemaal te vinden!

In de late namiddag vertrekken we richting Hoima naar onze volgende overnachtingsplaats, een kleinschalig motelletje.

Dag 10: Fort Portal, Top of the World

Vanuit Hoima vertrek je naar Fort Portal om er na de lunch een wandeling te maken naar  de “Top of the World” (Amabeere Caves).  Deze wandeling loopt door het heuvelachtige landschap rond Fort Portal en brengt je temidden van een landschap met 3 kratermeren. Vanop de Top of the World” heb je zicht op de 3 kratermeren tegelijkertijd. Hierna gaan we naar onze banda’s aan de rand van Kibale NP. Deze accommodatie ligt langs een meer met een heel rustgevend uitzicht en met 2 nijlpaarden als bewoners.

Dag 11: Nkuruba Nature Reserve, lokale lunch, Bigodi Swamp & culturele koffietour    

In Lake Nkuruba Nature Reserve doe je een leuke ontspannende wandeling. Deze wandeling loop langs Lake Nukruba door bosrijke omgeving. Hier kan je vier verschillende types primaten spotten en heel veel vogels waaronder de prachtige Blue Turaco.

Na een typisch lokale lunch ga je een paryrusmoeras verkennen, aangrenzend aan Kibale NP, Bigodi Swamp genaamd. Een houten wandelpad leid je door een papyrusmoeras waarbij je verschillende primatensoorten kan spotten. Bovendien is dit leefgebied voor 138 vogelsoorten. Oeganda heeft naast thee koffie als & van de belangrijkste exportproducten. Een culturele koffietour mag dus zeker niet ontbreken. Je overnacht terug in jezelfde budgetaccommodatie in Bigodi.

Dag 12: Vulkanische route en Kazinga Channel in Queen Elizabeth NP

Je zet je reis verder richting Queen Elizabeth NP via de vulkanische route. Je doorkruist een vulkanische gevormd landschap met allerlei kratermeren.

Na de lunch doe je een bootsafari op de Kazinga Channel, een 32 km lang natuurlijk kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt. De Kazinga Channel is een ware verzamelplaats voor al het wild dat wil baden, drinken, eten… Gegarandeerd zie je troepen olifanten, kuddes buffels, nijlpaarden, krokodillen, zwermen vogels en nog veel meer. Het ideale moment om mooie herinneringen vast te leggen op foto. Deze grote hoeveelheden wild zo kort bij elkaar zien zorgt ervoor dat je geen minuut wil missen van dit natuurtafereel. Je gaat tot aan de delta van Lake Edward die gedeeltelijk toebehoort aan Congo van waaruit je zicht heb op een vissersdorpje en Virunga National Park in Congo. Hierna ga je naar je volgende overnachtingsplaats: de banda’s midden in Queen Elizabeth National Park. ‘s Avonds schuilen enkele antiloopsoorten tussen je banda’s. De Nijlpaarden komen in het donker uit het water en lopen ‘s avonds langs het restaurant af om zich te begeven naar de vlaktes waar ze kunnen grazen.

Dag 13: Kyambura Gorge en avondsafari in Queen Elizabeth NP

‘s morgens ga je Kyambura Gorge verkennen, ook de “Valley of the apes” genoemd. Het is een 100m diepe kloof die het resultaat is van vulkanische activiteit. Deze 16 km lange kloof ligt in het midden van het uitgestrekte graslandschap en is begroeid met tropisch regenwoud omringd door savanne. Je gaat in een klein groepje samen met een ranger een tocht door deze kloof maken waar je primaten kan tegenkomen zoals chimpansees, zwarte en witte colobusapen, olijfbavianen en roodstaart apen. Beneden in de vallei loopt de rivier Kyambura die het regenwoud draineert en een badplaats biedt voor de nijlpaarden. Deze omgeving is bovendien de ideale leefomgeving voor meer dan 600 vogelsoorten. In de kloof liggen drie kratermeertjes die ook flamingo’s en pelikanen aantrekken. Ook de waterbok, jakhals en de bosolifant komen in dit gebied voor. Onderweg vertelt je ranger over het ecosysteem, de vegetatie, de primaten en de vogels die er leven.

Een avondsafari mag hier natuurlijk niet ontbreken. De natuur en de wildleven kan je op zijn mooist bewonderen en fotograferen in het gouden zonlicht. Je overnacht opnieuw in de banda’s

Dag 14: Rit naar Entebbe, dinner met zicht op Lake Victoria en vlucht naar huis

Je reis zit er jammer genoeg bijna op. Je rijdt richting Entebbe waar je nog kan genieten van een diner met zicht op Lake Victoria vooraleer je je vlucht naar huis toe neemt. De verse Pina Colada is hier zeker een aanrader!

Je Running Wild Travels gids brengt je naar de luchthaven vanwaar je je vlucht naar huis neemt.

 • €2.260,- (indien je met 6 personen reist)
 • €2.400,- (indien je met 4 personen reist)
 • €3.135,- (indien je met 2 personen reist)

Inclusief

 • Accommodatie + Ontbijt
 • Flessenwater voor onderweg
 • Activiteiten
 • Chimpansee Tracking Permit
 • Parkentrances
 • Huur auto
 • Benzine
 • Loon Gids
 • Fooien van de gidsen die wandelingen en boottochten begeleiden

Exclusief

 • Internationale Vlucht België-Oeganda Heen en terug
 • Dranken, Lunch en Avondeten
 • Visum
 • Fooi eigen gids: naar keuze

De bovenvermelde prijzen zijn geldig tot eind 2024 en zijn gebaseerd op midrange accommodatie met dubbele kamerbezetting. Indien de Ugandan Wildlife Authority nog een prijswijziging zou doorvoeren voor de entreegelden van een van de Nationale Parken of voor activiteiten in een van deze Nationale Parken na juni 2024 wordt deze nog doorgerekend aan de reiziger. Deze nieuwe tarieven van UWA komen pas uit einde juni 2024.

%d bloggers liken dit: