Backpackersreis Oeganda

Backpackersreis Oeganda

murchison falls
DSC_0068 (2)
DSC_0453 (2)
banda's kidepo valley (2)
DSC_1892 (2)
DSC_2084 (2)
DSC_2834 (2)
DSC_3071 (2)
NOT FREE Rhino sactuary (3)
PlayPause
previous arrow
next arrow

Stoort het je niet om lange afstanden af te leggen naar unieke afgelegen plaatsjes? Om door kleine dorpen te rijden waar nauwelijks toeristen langskomen, om door bergketens te wandelen waar etnische groepen leven wiens levenswijze volledig afgestemd is op de natuur? Om te overnachten in kleine basic accommodaties waardoor je je kan verplaatsen en verblijven in deze landelijke natuurgebieden? Of houd je ervan om af en toe een avontuurlijke overnachting te beleven vanuit je tent, om ‘s nachts een nijlpaard te horen brullen vlakbij je tent en om wakker te worden met de natuurgeluiden van de vogels? Of misschien wil je simpelweg je budget zo klein mogelijk houden om op deze manier nog heel veel veel van de wereld te kunnen ontdekken? Dan is deze reis zeker iets voor jou! Een prachtige combinatie van het nog onontgonnen noorden van Oeganda gecombineerd met het toeristischere zuiden!

Dag 1: Vlucht en aankomst Entebbe International Airport

Je Running Wild Travels gids wacht je op aan de luchthaven. Hij brengt je naar een gezellige kleinschalige accommodatie 10 min rijden van de luchthaven.

Dag 2: Mabamba Swamp en Reptile Village

‘s morgens ga je vroeg in de ochtend naar het mooie papyrusmoeras Mabamba Swamp ten westen van Entebbe om te trachten vanuit een houten bootje de prehistorische shoebill te spotten. Mabamba Swamp is een thuishaven voor meer dan 300 vogelsoorten. Een mooi begin van de reis.

Na de lunch brengen we een bezoek aan de reptile village waar je wat meer kan bijleren over de slangen die in Oeganda leven, de kameleons van kortbij kan bekijken en een meer dan 120 jaar oude schildpad kan aaien. Hierna vertrek je naar de Ziwa Rhino Sanctuary waar je gaat overnachten op de camping.

Dag 3: Ziwa Rhino Sanctuary

Na het ontbijt ga je op pad voor de toch iets of wat spannende rhino tracking (neushoorntrekking) . Hier krijg je de kans om deze bedreigde prachtige wezens, die deel uitmaken van de big five, in hun natuurlijke habitat te ontmoeten. Het hele gebied is 70 km² groot. Samen met een ranger die de natuur en het gedrag van deze dieren door en door kent ga je na een korte briefing, volgens de instructies van de ranger, op pad om ze van kortbij te kunnen bewonderen. Ook kom je hier meer te weten over hun levenswijze en over de werking van het reservaat.

Hierna moet je een 3-tal uren rijden naar Lira waar we overnachten in een kleinschalige guesthouse.

Dag 4: Lira en rit naar Moroto

Vooraleer je de tocht verder zet gaan we even de Kingdom Hall of Jehovah’s Witnesses  en Presbyterian Church bekijken. Vanuit Lira zet je je tocht verder richting Moroto; de thuishaven van de Karamojong. Na een lekkere maaltijd overnacht je in een kleine gezellige accommodatie.

Dag 5: Boda Boda Tour en Karamajong Village Visit

In de voormiddag ga je achterop de boda boda om intens te kunnen genieten van het ruige landschap om je heen. De tocht verloopt over de typische hobbelige zandwegen dwars  door de natuur waar je ervaren boda boda driver zich tussen de hobbels een weg baant. Je wordt vergezeld van een gids die onderweg enkele stops inlast om je wat interessante uitleg te geven over de natuur, de cultuur…

Tijdens deze culturele tour nemen we je mee naar het hart van de community waar je al participerend kennis maakt met hun dagdagelijkse activiteiten zoals eten maken, feest vieren, folklore… ‘s avonds begeven we ons terug naar de overnachtingsplaats van de dag voordien. De opbrengst van deze activiteit komt ten goede van de community.

Dag 6: Hiking naar de Ik Community

‘s ochtends vertrek je voor een dagtocht naar Kasese om er te hiken naar de Ik-tribe die leven en wonen in het Oegandees-Kenyaanse grensgebied. De Ik tribe zijn jagers-verzamelaars en ook meer en meer landbouwers; oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië en nadien geëmigreerd vanuit Kenya naar de Karamoja regio. Een combinatie van een stevige hike in overweldigende natuur en een culturele ontmoeting die je nog lang bij zal blijven. ‘s Avonds rijd je door naar Kidepo NP. Hier gaan we naar de banda’s die gelegen zijn in het NP om te overnachten. Een chef vanuit de omgeving komt er een lokale maaltijd bereiden. Bezoek van zebra’s, waterbucks, wrattenzwijnen en buffels is hier heel gewoon. Als de jakhalzen je eten rieken kan het zijn dat ook zij een bezoekje komen brengen. ‘s nachts hoor je wel eens een leeuw brullen.

Dag 7: Game drive in Kidepo NP

Kidepo Valley NP is het meest afgelegen en het tweede grootste NP van Oeganda. De ruige natuur en de schitterende landschappen zijn een ware beloning voor je lange rit van de dag voordien. Kidepo is een ruige savanne, gedomineerd door de 2750 meter hoge Mount Morungole en doorsneden door de rivieren Kidepo en Narus. Het is een ontzettend mooi park met weinig bezoekers. (Banda’s UWA Kidepo). Naast de fotogenieke landschappen in Kidepo Valley valt er ook een grote diversiteit aan planten, zoogdieren en vogels te ontdekken waardoor lange safari’s zeker de moeite waard zijn. Zo zijn er de grootoorvos, de gestreepte hyena, de aardwolf, de caracal, het jachtluipaard en de wilde hond. Uiteraard zijn er ook leeuwen, luipaarden en olifanten aanwezig en kent het park een verbluffend aantal van 463 vogelsoorten waaronder de struisvogel. ‘s morgens gaan we dan ook vroeg op pad om al dit wildleven te bewonderen.

Na deze uitgebreide safari gaan we de tocht aanvangen richting Murchison Falls NP met een tussenstop in Kitgum, een klein stadje waar we de nacht doorbrengen in een budgetaccommodatie.

Dag 8: Rit naar Murchison Falls NP en Top of the Falls

De volgende ochtend rijden we een 4-tal uren tot aan onze banda’s gelegen in Murchison Falls NP.

Na de lunch gaan we per boot op de Nijl richting Murchison Falls. De badende nijlpaarden en de krokodillen die rusten op de zandbanken beloeren je vanuit het water. Ook kom je een grote variëteit aan vogelsoorten tegen. Je doet een hike van een 45 tal minuten naar de indrukwekkende top of the Falls. Boven kan je het kolkende water dat zich door de smalle kloof wringt bewonderen en luisteren naar het indrukwekkende geluid van het water dat tegen en tussen de rotsblokken door raast. Terwijl je een prachtig zicht hebt op de kloof geraak je ongetwijfeld onder de indruk van de kracht van de natuur. Na deze hike ga je terug naar je banda’s. Wees voorzichtig: de nijlpaarden lopen ‘s avonds tussen de banda’s door.

Dag 9: Safari en rit naar Hoima

In de vroege ochtend vertrek je voor een jeepsafari om olifanten, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden, verschillende soorten antilopen en vele tropische vogels te spotten. Ze zijn hier allemaal te vinden!

In de late namiddag vertrekken we richting Hoima naar onze volgende overnachtingsplaats, een kleinschalig motelletje.

Dag 10: Fort Portal, Top of the World, Rit naar Kibale NP

Vanuit Hoima vertrek je naar Fort Portal om er na de lunch een wandeling te maken naar  de “Top of the World” (Amabeere Caves).  Deze wandeling loopt door het heuvelachtige landschap rond Fort Portal en brengt je temidden van een landschap met 3 kratermeren. Vanop de Top of the World” heb je zicht op de 3 kratermeren tegelijkertijd. Hierna gaan we naar onze banda’s aan de rand van Kibale NP. Deze accommodatie ligt langs een meer met een heel rustgevend uitzicht en met 2 nijlpaarden als bewoners.

Dag 11: Chimp Tracking en Bigodi Swamp

Dit wordt ongetwijfeld een leuke dag! Na een korte briefing tracht je samen met een ranger met max 6 personen de chimpansees op te sporen in het regenwoud. Deze stevige tocht duurt een 3-tal uren. Aan de hand van voetafdrukken, afgeknabbelde vruchten, uitwerpselen en hun geroep door het woud probeer je de chimps op te sporen. Heel spannend als je plots de luide chimpanseegeluiden opvangt en je verder gaat richting het geroep. Eens je ze op het spoor gekomen bent kan je een uur bij hun vertoeven om ze te kunnen observeren in hun natuurlijke habitat.

Na de lunch gaan we een wandeling maken in Bigodi Swamp, een moerasgebied aangrenzend aan Kibale NP. Een houten wandelpad leid je door een papyrusmoeras waarbij je verschillende primatensoorten kan spotten. Bovendien is dit leefgebied voor 138 vogelsoorten. Je overnacht terug in je accommodatie van de dag voordien.

Dag 12: Boda Boda in Bigodi en Kazinga Channel in Queen Elizabeth NP

Na ons ontbijt ga je een boda boda tocht doen door de dorpjes en langs de typische theeplantages af.

Na de lunch zet je de rit verder richting Queen Elizabeth NP waar je een bootsafari gaat doen op de Kazinga Channel, een 32 km lang natuurlijk kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt. De Kazinga Channel is een ware verzamelplaats voor al het wild dat wil baden, drinken, eten… Gegarandeerd zie je troepen olifanten, kuddes buffels, nijlpaarden, krokodillen, zwermen vogels en nog veel meer. Van op het topdek kan je mooie foto’s trekken. Deze grote hoeveelheden wild zo kort bij elkaar zien zorgt ervoor dat je geen minuut wil missen van dit natuurtafereel. Je gaat tot aan de delta van Lake Edward die gedeeltelijk toebehoort aan Congo van waaruit je zicht heb op een vissersdorpje en Virunga National Park in Congo. Hierna ga je naar je volgende overnachtingsplaats: de banda’s midden in Queen Elizabeth National Park. ‘s Avonds schuilen enkele antiloopsoorten tussen je banda’s. De Nijlpaarden komen in het donker uit het water en lopen ‘s avonds langs het restaurant af om zich te begeven naar de vlaktes waar ze kunnen grazen.

Dag 13: Kyambura Gorge en rit naar Lake Mburo

‘s Morgens ga je Kyambura Gorge verkennen, ook de “Valley of the apes” genoemd. Het is een100m diepe kloof in het Oosten van Queen Elizabeth National park die het resultaat is van vulkanische activiteit. Deze16 km lange kloof ligt in het midden van het uitgestrekte graslandschap en is begroeid met tropisch regenwoud omringd door savanne. Je gaat in een klein groepje (max 6 personen) samen met een ranger een tocht door de kloof maken waar je primaten kan tegenkomen zoals chimpansees, zwarte en witte colobusapen, olijfbavianen en roodstaart apen. Beneden in de vallei loopt de rivier Kyambura die het regenwoud draineert en een badplaats biedt voor de nijlpaarden. Deze omgeving is bovendien de ideale leefomgeving voor meer dan 600 vogelsoorten. In de kloof liggen drie kratermeertjes die ook flamingo’s en pelikanen aantrekken. Ook de waterbok, jakhals en de bosolifant komen in dit gebied voor. Onderweg vertelt je ranger over het ecosysteem, de vegetatie, de primaten en de vogels die er leven.

Na de lunch zet je je rit verder richting je accommodatie aan de rand van Lake Mburo NP.

Dag 14: Mountainbiken aan Lake Mburo NP

Wat is er ontspannender dan een mountainbike-ritje vroeg in de ochtend tussen zebra’s, antilopen, buffels en waterbokken? Op de grens met Lake Mburo National Park kan je vanop je mountainbike te midden van al dit wildleven genieten van het magisch landschap: heerlijk toch… Na deze mountainbiketocht zit onze reis er bijna op. We gaan terug naar Entebbe naar dezelfde overnachtingsplaats van de eerste nacht.

Dag 15: Vervoer naar de luchthaven en vertrek

Je gids brengt je naar de luchthaven vanwaar je je vlucht naar huis neemt. Indien je een avondvlucht hebt kan je optioneel nog een wandeling doen in de Botanical Gardens in Entebbe of een bezoek brengen aan het Wildlife Education Center. Je gids brengt je naar de luchthaven vanwaar je je vlucht naar huis neemt. Indien je een avondvlucht hebt kan je optioneel er nog voor kiezen om eventueel nog een wandeling te doen in de Botanical Gardens in Entebbe of aan het Wildlife Education Center.

€2.550,-

Inclusief:

 • Dossierkosten
 • Accommodaties
 • Activiteiten
 • Permits
 • Parkentrances
 • Huur auto
 • Benzine
 • Loon Gids

Exclusief

 • Vlucht
 • Maaltijden, dranken en snacks
 • Visum

Prijzen zijn berekend o.b.v. van een dubbele bezetting van de kamers (Double of Twin) en o.b.v. een groepje van 6 personen

%d bloggers liken dit: