Hikings & Trackings Oeganda

Hikings & Trackings – Oeganda

Dankzij het gevarieerde landschap met vulkanen, bergen, meren, regenwouden enzovoort kan je verschillende avontuurlijke wandeltochten en hikings doen. De allergrootste troef van Oeganda is natuurlijk de gorillatracking dwars door de jungle; een ervaring die je levenslang bijblijft.

Vulkanen

In Mgahinga Gorilla National Park kan je de Virunga vulkanen beklimmen: Mount Muhavura, Mount Gahinga of Mount Sabinyo. De drie vulkanen liggen in het Zuid-Westen van Oeganda, tegen Rwanda en DR Congo. De 3669 m hoge Mount Sabinyo biedt een 8 tot 9 uur durende stevige klim tot aan de top. Door de ruige natuur is de hiking naar de top een route vol uitdagingen. Zo maak je op de steile stukken gebruik van handgemaakte laddertjes. Mt Sabinyo is de enigste vulkaan waar je je op de top in 3 landen tegelijkertijd bevindt (Oeganda, Rwanda, DRC). Op de top wordt de hiker beloond met een overweldigend uitzicht. Dit is dan ook de zwaarste beklimming van de drie.

Mount Gahinga biedt een 5 tot 6 uur lange tocht tot 3473 m hoogte waarbij je onderweg met wat geluk Golden Monkeys of andere primaten spot op je tocht door het bamboewoud. Op de top kan je uitrusten bij een moerassig kratermeer omgeven door kleurrijke bloemen. Deze bergbeklimming is minder intensief en is, net zoals Mount Muhavura, minder toeristisch dan Mount Sabinyo.

Mount Muhavura is de hoogste vulkanische berg (4127 m). Na een klim van ongeveer 8 uur geniet je op een heldere dag van een machtig vergezicht over de andere vulkanen, de Rwenzori pieken, Lake Edward en het dichtbeboste Bwindi woud.

Rwenzori Gebergte

Het Rwenzorigebergte, ook wel “Mountains of the Moon” genaamd, is het hoogste gebergte van Oeganda en het derde hoogste gebergte van heel Afrika. Het is gelegen op de grens van Oeganda en de Democratische Republiek Congo en heeft 6 toppen waarvan de hoogste 5109 m hoog is. Samen met de Kilimanjaro en de Mount Kenya zijn het de enige bergtoppen in Afrika met “eeuwige sneeuw”. In vergelijking met de Mount Kilimanjaro in Tanzania zijn er heel weinig toeristen waardoor je ten volste kan genieten van de natuur. De vegetatie verandert voortdurend rondom je tijdens de beklimming, wat de tocht zo overweldigend maakt. De klim tot de hoogste top (Margherita) duurt 7 tot 12 dagen. Er zijn technische en ook kortere, minder technische routes tot op de bergtoppen. De overnachtingen gebeuren in basiskampen: je hoeft dus geen eigen tent mee te nemen. Er zijn ook porters die je tijdens de tocht kunnen helpen met het dragen van je rugzak. De beklimming gebeurt altijd onder begeleiding van getrainde gidsen. De ideale periode om deze beklimming te doen is in het droge seizoen van juni tot en met augustus en van december tot en met februari.

Mount Elgon

Mount Elgon is een dode vulkaan op de grens van Kenia en Oeganda die 25 miljoen jaar geleden voor de laatste keer uitbarstte. Ooit was de vulkaan hoger dan de Kilimanjaro maar nu bestaat het uit enkele bergtoppen waarvan Mount Wagagai de hoogste is om te beklimmen met zijn 4321 m. Afhankelijk van de route die je kiest duurt het 4 tot 7 dagen om de beklimming te voltooien. Met kampeergerief en de hulp van een porter begin je aan de prachtige tocht. Je kan kiezen voor de kortste route met steile klimstukken (Sasa Trail) of één van de makkelijkere routes met meer wildlife, al dan niet gecombineerd met een duik in de hot springs. Naast de beklimming tot de top kan je hier ook korte bergwandelingen doen. Dit is enkel mogelijk in het droge seizoen.

Gorilla Tracking

Een van de meest machtige ervaringen in Oeganda is ongetwijfeld oog in oog komen te staan met de meest imposante primaat ter wereld: de berggorilla. Congo, Rwanda en Oeganda zijn de enigste landen ter wereld waar ze te bewonderen zijn. In het Bwindi Impenetrable National Park moet je proberen samen met een ranger je een pad te banen door dit ondoordringbare woud. De gorilla’s bouwen dagelijks een slaapnest op een andere plaats waardoor je echt op zoek moet gaan. Je volgt de gorillasporen (afgekraakte takken, uitwerpselen, voetsporen…) dwars door de jungle tot je plots het struikgewas hoort ritselen. Hier heb je tijd om de bezigheden van de gorillafamilie te aanschouwen en word je zonder enige twijfel overdonderd door de pracht van de natuur. Een tweede mogelijkheid om gorilla tracking te doen is in Mgahinga Gorilla National Park dat een deel vormt van het veel grotere Virunga reservaat (ook in Rwanda en Congo). Het struikgewas is hier veel minder dicht waardoor je soms duidelijkere foto’s kan trekken. De trektochten zijn ook minder zwaar en over het algemeen minder lang. Een ander pluspunt is dat je de tracking kan combineren met Golden Monkey Tracking.

Chimpanzee Tracking

Net zoals de gorilla bouwt de chimpansee dagelijks een ander slaapnest waardoor ze nooit op dezelfde plaats terug te vinden zijn. In Kibale Forest kan je samen met een ranger de chimps trachten op te sporen aan de hand van hun luide kreten die weerklinken door het regenwoud. Ook kan je in Queen Elizabeth National Park de kloof Kyambura Gorge afdalen tot aan de rivier om de chimps te spotten in de bomen. Dit is het leefgebied van o.a. nijlpaarden, bosolifanten en chimpansees. Tenslotte is er nog het chimpansee eiland (Ngamba Island): een eiland gelegen in het Victoriameer en een reservaat voor chimpansees in nood uit Oeganda en buurlanden. Ten gevolge van oorlogen, mishandeling, trauma’s enz. hebben ze menselijke hulp nodig om te overleven. Hier kan je het voedermoment meemaken van op afstand en meer te weten komen over de achtergrond van de apen en de werking van de Chimpanzee Sanctuary and Wildlife Conservation Trust. Na een lokroep van de rangers verschijnen de chimps aan de rand van het woud tot in het water. Vanuit je bootje kan je dit machtig schouwspel bewonderen.

Nature & Forestwalks

Tijdens je Oegandareis kom je talrijke gebieden tegen waar je prachtige natuurwandelingen kan doen. Zo zijn er bijvoorbeeld de craterwalks waarbij je door een groen, heuvelachtig landschap wandelt met grote meren die gevormd werden door vulkanische activiteit. Wil je wat meer cultuur zien tijdens je wandeling dan is de adembenemende hike naar de Ik tribe, waarbij je prachtig zicht hebt op de oostelijk gelegen Rift Valley, zeker een verrijking. Deze niet-toeristische regio in het afgelegen heuvelachtige noorden is voor elke natuurliefhebber een streling voor het oog. Verder is er een korte rustige wandeling door Bigodi Swamp, aangrenzend aan Kibale NP. Een houten wandelpad leid je door een papyrusmoeras waarbij je verschillende primatensoorten kan spotten. Bovendien is dit leefgebied voor 138 vogelsoorten. Als je in Semuliki NP bent, breng dan zeker een bezoekje aan de mysterieuze hot springs. Ter plaatse geeft een ranger je meer uitleg over het ontstaan ervan en over de rituelen die de inwoners hier komen uitvoeren. Bwindi Forest Walk: Als je graag een dicht woud doorkruist dan is de korte of lange, intensieve wandeling door Bwindi Impenetrable Forest zeker iets voor jou. Het is een gebied met een enorme diversiteit aan fauna en flora. Je hebt dus een grote kans om kleurrijke vogels of primaten te spotten tussen het dichte bladerdek. Verder zijn er wandelingen naar watervallen (zie hieronder bij “Waterfall Hikes”), wandelsafari’s (zie “safari’s“) en de iets rustigere natuurwandelingen bijvoorbeeld rond Lake Bunyonyi waar je kan genieten van de mooie uitzichten over het meer met haar vele eilandjes.

Birding

Oeganda is dé ideale bestemming voor birders. Meer dan 1000 vogelsoorten leven in deze groene parel. Getrainde birdguides nemen je mee om unieke vogelsoorten te spotten zoals de Fox’ Weaver: enkel terug te vinden in Oeganda. Er zijn enorm veel mogelijke birding-spots in Oeganda. Zo is bijvoorbeeld Mabamba Marsh Swamp (Lake Victoria) één van de beste plaatsen om een glimp op te vangen van de Shoebill. Met een ontspannende bootsafari kan je de oevers afzoeken naar deze unieke prehistorische vogel die terug te vinden is in de papyrusmoerassen. Ook Bwindi Impenetrable NP, Queen Elizabeth NP, Semuliki NP, Lake Mburo NP, Kibale Forest NP en Murchison Falls NP zijn ideale birding spots met elk tussen de 350 – 600 verschillende vogelsoorten. Elk van deze gebieden herbergt zijn eigen specifieke soorten. De Blue Turaco vind je bijvoorbeeld enkel terug in Kibale Forest.

Golden Monkey Tracking

Mgahinga Gorilla National Park is een belangrijke habitat voor de bedreigde Golden Monkey. Er zijn nog maar 2000 – 4000 individuen over, enkel terug te vinden in dit Virunga-gebied. Je volgt fruit – en bamboestoksporen om de Golden Monkeys te vinden. Eens je ze getraceerd hebt kan je gedurende 1 uur kijken hoe ze slingeren door de bomen, spelen en zich voederen. Het ideale foto-moment!

Waterfall Hikes

Sipi Falls bestaat uit 3 watervallen. Je vertrekt vanuit een klein dorpje (Sipi) om door de groene natuur, bananenplantages en koffieplantages tot vlak aan de Sipi Falls te komen. Hier kan je het naar beneden kletterende water van dichtbij aanschouwen vanuit een kleine grot achter de waterval.

In Murchison Falls kan je hiken naar de bron van de Nijl. Na een korte bootsafari naar de voet van de waterval hike je naar de bron waar het woest kolkende water je tegemoet komt; een impressionant natuurtafereel.

Aan de Amabeere Caves in Fort Portal kom je eveneens een kleine waterval tegen tijdens het bezoek aan de grotten.


%d bloggers liken dit: