Hikings & Trackings – Tanzania

Hikings & Trackings – Tanzania

Een rustige wandeling rond een meer waar je allerlei vogels en varanen kan spotten of de bergbeklimming van je leven tot op de top van de Kilimanjaro: voor elk type wandelaar of klimmer hebben we een geschikt aanbod! Wil je iets unieks? Beklim dan de enigste actieve vulkaan van Tanzania: Ol Doinyo Lengai (‘de Berg van God’).

Waterfall Hike Lake Natron

Vertrek vanuit een droog, uitgestrekt Maasai-gebied. Onderweg kom je hele kuddes koeien tegen terwijl de stenen paadjes tussen de droge heuvels smaller worden. Het pad lijkt te eindigen in een rivier. Dan maar met de Running Wild spirit het water te voet doorkruisen! De rivier is je enige pad tussen hoge rotsflanken. Na wat klimmen en klauteren kom je uit bij de waterval waar je heerlijk in kan plonzen. Je kan zelfs een kijkje achter de waterval gaan nemen. Dit is zonder twijfel de meest avontuurlijke tocht met een lichte moeilijkheidsgraad. De tocht duurt slechts enkele uren en je hoeft geen getrainde wandelaar te zijn.

De Berg van God

Beklim de Ol Doinyo Lengai: ‘de Berg van God’. Dit is de enigste actieve vulkaan in Tanzania, gelegen in een spectaculaire omgeving van droogvlaktes in de Great Rift Valley. In periodes van extreme droogte komen Maasai hier hun god aanbidden voor regen. De hike duurt 7 tot 12 uur en vertrekt om middernacht. Dit is om in de koelte de steile berg te kunnen beklimmen en om vervolgens op de kraterrand versteld te staan van de zonsopgang. Op de 2960 m hoge top kan je genieten van adembenemende uitzichten over de droge grasvlaktes, Lake Natron en in de verte zie je Mount Kilimanjaro en Mount Meru. Je ziet hoe er nog zwarte, pruttelende lava uit de krater enkele meters de lucht in schiet. De mysterieuze zwarte massa kleurt grijswit wanneer het afkoelt, waardoor de berg licht besneeuwd lijkt te zijn. Je lijkt je te begeven op een trillend maanlandschap. De krater op de top heeft een doorsnede van 300 m.

Uluguru Mountains

Achterop een bodaboda (motortaxi) rij je op de zandwegen naar het eerste stuk van de bergwandeling. Onder de warme zon begin je aan een stevige wandeling. Onderweg kom je veel Waluguru mensen tegen die op de berg wonen en aan landbouw doen op de steile groene hellingen. Allemaal zijn ze even vriendelijk en kinderen lopen soms even enthousiast achter je aan. De prachtige en kleurrijke vegetatie op de heuvels is wonderbaarlijk mooi. Langzamerhand zie je de stad Morogoro in de verte verkleinen. De kronkelige paadjes tussen het groen brengen je hoger en hoger. Eenmaal aangekomen op de Bondwa Peak van de Uluguru Mountains (2161 m hoog) geniet je van een prachtig uitzicht over het Ulugurugebergte en de stad Morogoro in de verte. Vaak hangt hier een mysterieuze mistwolk. Je daalt terug af naar Morningside, een historische site waar je tent klaarstaat, om na een warme maaltijd te genieten van de zonsondergang over de bergheuvels rond een kampvuur. Na je overnachting in de tent en een stevig ontbijt wandel je de volgende ochtend verder naar beneden via de Choma Waterfalls. Hier kan je je heerlijk verfrissen in het naar beneden stortende water. Indien je niet getraind bent om de hike tot de top in één dag te doen, kan je dit spreiden door pas de volgende ochtend te vertrekken vanuit je tent op de Morningside site.

Kilimanjaro

Het Kilimanjaro-massief ligt aan de grens met Kenia in het noordoosten van Tanzania en bestaat uit 3 stratovulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. De jongste en meteen ook hoogste vulkaan is de Kiboberg. Deze uitgedoofde vulkaan is met haar 5895 meter de hoogste berg van het hele continent Afrika. De volledige top (Uhuru peak) is permanent bedekt met ijsvlakten en gletsjers. Wanneer je omhoog klimt verandert het landschap continu: savanne, grasland, tropisch regenwoud, besneeuwde toppen… Onderweg kom je verschillende primaten en soorten vogels tegen. Je overnacht in tenten in de tentenkampen. Er zijn verschillende routes om de top te bereiken. De Rongai trail (6-7 dagen) is een rustige route met relatief geleidelijke stijging en start aan de noordelijke kant. De meest populaire route is de Machame trail (6-7 dagen). Een rustigere, meer afgelegen (maar ook iets prijzigere) route is de Lemosho trail (7-8 dagen). Deze nieuwe route is ongerepter en zwaar maar goed voor acclimatisering waardoor het een hoger slaagpercentage heeft. De populaire en goedkoopste Marangu trail is slechts 5 tot 6 dagen, waardoor je meer kans hebt om hoogteziek te worden. Op deze meer directe route slaap je niet in tenten, maar op een matras in eenvoudige hutjes. Een gids, kok en porters vergezellen je altijd tot op de top. De meest aangename periode om de Kilimanjaro te beklimmen is in het droge seizoen (hoewel sommigen het regenseizoen verkiezen omwille van de rust: kies dan Marangu of Rongai).

Mount Meru

Een prachtig alternatief voor het beklimmen van de Kilimanjaro is het kleine zusje van de Kilimanjaro: Mount Meru. Vanuit Arusha National Park kan je op 3-4 dagen de top bereiken via de Momella Mountain Climbing Route. Onder begeleiding van een ranger, dragers en een kok die je van warme maaltijden zal voorzien start je de steile klim naar 4566 m hoogte. Je start in de savanne tussen de wilde dieren, hiket door tropisch regenwoud waar je allerlei vogels en apen kan tegenkomen, om vervolgens via steile rotspaden de top te bereiken met een adembenemend uitzicht over de Rift Valley met haar savannes en meren. Je overnachtingen gebeuren in berghutten. Op dag 3 sta je op in de nacht om tegen zonsopgang op de top van de uitgedoofde vulkaan te genieten van het ochtendgloren. Hier heb je zicht op de krater. De afdaling kan je in één of twee dagen doen.

Het voordeel ten opzichte van de beklimming van de Kilimanjaro is dat je bij helder weer vanop Mount Meru een indrukwekkend zicht hebt op de Kilimanjaro. De Mount Meru hike is ook beter voor je portemonnee en neemt minder tijd in beslag dan de Kilimanjaro waardoor je die extra dagen kan gebruiken om op safari te gaan of om één van onze Just Do It activiteiten uit te proberen.

Udzungwa Mountains

Het 10 000 km² grote Udzungwa gebergte ligt in het zuiden van Tanzania. Hier zal je veel minder toeristen tegenkomen dan in het noorden. Tijdens een dagtrip leidt een ervaren gids je de berg op terwijl hij of zij uitleg geeft over het plantenrijk. Hier en daar kom je zeldzame aapjes tegen die door de bomen wegslingeren in het woud. Wanneer je een houten hangbrug oversteekt heb je zicht op verschillende stromen van watervallen die naar beneden glijden over de donkere rotsen. De hoogste waterval van de Sanje Waterfalls in Udzungwa Mountains National Park zijn 170m hoog. Tegen lunchtijd bereik je het viewpoint waarbij een verstrekkend uitzicht je zal verbazen. Je bevindt je hoog tussen de “waterval-plateaus” waar je kan zwemmen in het verfrissende bergwater van de natuurlijke zwembadjes. Een leuke dagtrip voor mensen die van een stevige wandeling houden, ver van het veel bezochte noorden van Tanzania.

Nature & Forest Walks

In de hete, warme wind aan Lake Eyasi kan je met een korte avondwandeling tot Lake Eyasi wandelen. Terwijl de vissers nog druk bezig zijn hun vis binnen te halen aan de hand van speciale vistechnieken kan je de oranje zon boven het meer bewonderen die verdwijnt achter de bergen. De rood-oranje gloed verspreidt zich over het meer.

Maak een vroege ochtendwandeling naar Lake Natron om de flamingo’s te bezichtigen bij zonsopgang. Hoewel de flamingo’s de laatste jaren maar in lage aantallen aanwezig zijn omwille van de klimaatsveranderingen zal de adembenemende omgeving met de Ngorongorokrater in de verte en kleine groepjes grazende zebra’s je zeker niet teleurstellen.

Een rustige, korte wandeling rond Lake Duluti biedt je de mogelijkheid allerlei watervogels en machtige varanen te spotten. Dit groene meer vormt een prachtig panorama tezamen met Mount Meru die de lucht in rijst van achter de donkergroene bossen achter het meer. De wandeling is perfect te combineren met een ontspannende kanotocht op het meer; ook ideaal voor birders.

Spot de red colobusmonkey tijdens de mangrovewandeling: geniet van een boswandeling op een houten wandelpad door de unieke mangroves in Zanzibar om te eindigen met een selfie bij de red colobus aapjes en de blue monkeys. Deze red colobus Zanzibarsoort is nergens anders te vinden dan buiten Zanzibar.

In Magoroto Forest kan je startend aan het groene meer een natuurwandeling maken waarbij je door het dorp wandelt en uitleg krijgt over de verschillende planten en plantages. Je neemt een kijkje in een vervallen fabriek en wandelt verder op smalle paadjes tot een waterval. Je klimt ook iets hoger tot een prachtig viewpoint met uitgestrekt vergezicht vanop een rots.

Als je naar Pemba gaat mag je zeker de tidal walk op Misali Island niet missen. Hier kan je bij laag tij allerlei vreemde zeewezens opspeuren in de heldere wateren van de Indische Oceaan.

Chimpanzee Tracking

Gombe Stream National Park ligt in het uiterste westen van Tanzania tegen Lake Tanganyika, aan de grens met Congo. Je kan hier diep in het groene woud de vele riviertjes afwandelen en de chimpansees opsporen. De luide kreten galmen door het dampende tropische regenwoud en brengen je dichter en dichter bij de primatenfamilies die genetisch het sterkst verwant zijn aan de mens. Je verwondert je enige tijd aan deze indrukwekkende wezens en hun menselijke leefgewoontes. Je komt er trouwens naast de indrukwekkende chimpansees vele andere primaten tegen zoals de groene baviaan, rode colobus monkey, blue monkey, red-tailed monkey en vervet monkey. Verder zie je hoogstwaarschijnlijk ook nog verschillende tropische vogelsoorten en antilopes. Om Gombe te bereiken zal je een binnenlandse vlucht moeten nemen omwille van de afgelegen locatie. Je komt aan in Kigoma waarna je een boottocht zal maken van 1 uur.

Ook voor chimpansee tracking in Mahale Mountains National Park is een binnenlandse vlucht nodig vanuit Arusha of Dar es Salaam. Mahale ligt ook aan het azuurblauwe Lake Tanganyika en bevat grotere aantallen chimpansees dan Gombe. Het unieke park bestaat uit bergen die begroeid zijn met tropisch regenwoud. Zeker de moeite waard om hier de chimpansees op te zoeken in het wild!


%d bloggers liken dit: