Kilimanjaroreis Tanzania

Kilimanjaro Reis

Kili snow
Kilimanjaro
kili
PlayPause
previous arrow
next arrow

Zin in een uitdaging? De Kilimanjaro is één van de Seven Summits, de zeven hoogste bergtoppen ter wereld. Het Kilimanjaro-massief ligt aan de grens met Kenia in het noordoosten van Tanzania en bestaat uit 3 stratovulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. De jongste en meteen ook hoogste vulkaan is de Kiboberg. Deze uitgedoofde vulkaan is met haar 5895 meter de hoogste berg van het hele continent Afrika. De volledige top (Uhuru peak) is permanent bedekt met ijsvlakten en gletsjers. Wanneer je omhoog klimt verandert het landschap continu: savanne, grasland, tropisch regenwoud, besneeuwde toppen… Onderweg kom je verschillende primaten en vogelsoorten tegen. Voor de beklimming tot de top overnacht je in tentenkampen. Een gids, kok en porters vergezellen je tot op de top. De meest aangename periode om de Kilimanjaro te beklimmen is in het droge seizoen (hoewel sommigen het regenseizoen verkiezen omwille van de rust: kies dan de Marangu of Rongai route).

Er zijn heel wat verschillende routes om de top te bereiken. De Rongai trail (6-7 dagen) is een rustige route met relatief geleidelijke stijging en start aan de noordelijke kant. De meest populaire route is de Machame trail (6-7 dagen). Een rustigere, meer afgelegen (maar ook iets prijzigere) route is de Lemosho trail (7-8 dagen). Deze nieuwe route is ongerepter en zwaar maar goed voor acclimatisering waardoor het een hoger slaagpercentage heeft. De populaire en goedkoopste Marangu trail is slechts 5 tot 6 dagen, waardoor je meer kans hebt om hoogteziek te worden. Op deze meer directe route slaap je niet in tenten, maar op een matras in eenvoudige hutjes.

De Machame route die we hier bespreken start ten zuidwesten van het Kilimanjarogebied en valt voor een deeltje samen met de Shira route. Het regenwoud is prachtig en de rauwe wildernis begint je steeds meer te omringen eens dat je de hogere beklimmingen bereikt. Het uitzicht van de top van Mount Meru die zweeft op de wolken is onvergetelijk. De laatste klim volgt de Barafu route. Doordat je een totaal van 7 dagen nodig hebt voor deze route heb je maximale acclimatisatie. Beste reisperiode voor deze route is juni t.e.m. begin november en eind december t.e.m. begin maart (droog seizoen).

Dag 1: Aankomst Kilimanjaro International Airport

Aangekomen in Kilimanjaro International Airport worden jullie naar een lodge in de buurt gebracht voor een warm diner. Hier kunnen jullie goed uitrusten vooraleer de 7daagse tocht begint naar de hoogste berg van heel Afrika!

Dag 2: Start van de Kilimanjaro beklimming (6-8u wandelen)

Na het ontbijt word je naar de Machame Gate gebracht van het Kilimanjaro gebied (start op 1800m hoogte). Het dorp Machame heeft veel bananen – en koffieplantages. Het pad loopt al vlug door dik regenwoud. Uit dit vruchtbare gebied komt 96% van het Kilimanjaro water vandaan. Deze route wordt afgeraden in het regenseizoen te doen omwille van de paden die dan zeer modderig worden. Je geniet van je lunchpakket op een open plaats tussen de bomen (Halfway Clearing genaamd). Waar de hellingen minder steil worden kom je terecht in een gebied met prachtige weidse heide. Je kamp ligt bij de ruïnes van de Machame hut (3000m). Als het niet te bewolkt is kan je je eerste blik werpen op de ijzige Kibotop.

Dag 3: Picknick Rock en prachtige uitzichten op het Shira Plateau (4-6u wandelen)

Deze kortere wandeldag begint door op een steile bergkam omhoog te gaan. Je bereikt een kleine klif, bekend als de Picnic Rock. Aan dit rustpunt heb je prachtige uitzichten op Kibo en het Shira Plateau. Je zet je tocht verder op minder steile paden tot je het Shira Plateau bereikt. Je kampeert aan Shira Cave Camp (3720m) met adembenemende uitzichten van de vulkanische Kibo-kegel, spectaculaire rotsformaties van het Shira Plateau en Mount Meru tussen de wolken.

Dag 4: Afdalen naar Barranco Vallei (5-7u wandelen)

Je begint je ochtend met een zachte beklimming en panoramische uitzichten, waarbij je het heideplateau achter je laat om over lavaruggen onder de gletsjers van de Western Breach te lopen. Na de lunch (bij de kruising van de Lava Tower (4600m)) daal je af naar de bodem van de Great Barranco-vallei (3900m), beschut door torenhoge kliffen en met weids uitzicht op de vlaktes ver beneden. Je slaapt in Barranco Camp.

Dag 5: Barranco Wall (3-5u wandelen)

Een steile klim op de Barranco Wall leid je tot op de zuidoostelijke flank van Kibo, met uitstekende vergezichten van de zuidelijke ijsvelden. Er wordt meestal geluncht in Karanga, het laatste waterpunt in een steile vallei. Je dineert en overnacht in Karanga Camp.

Dag 6: Klim tot 4600m en voorbereiding op laatste klim (6-8u wandelen)

Vandaag is een stevige wandeldag. Je klimt steil omhoog naar het Barafu-kamp (4600m) dat je bereikt in de namiddag. De rest van de dag wordt besteed aan rust ter voorbereiding op de laatste stijging in de nacht.

Dag 7: Top van de Kilimanjaro (11-15u wandelen)

Je begint de beklimming met zaklampen rond 1 uur ‘s nachts zodat je tegen zonsopgang op de kraterrand kan staan. De steile klim over losse vulkanische steentjes loopt zigzag en op een langzaam maar gestaag tempo bereik je Stella Point (5735m). Dit duurt ongeveer vijf of zes uur. Hier rust je even uit terwijl je geniet van de zonsopgang boven Mawenzi.

Degenen die zich nog steeds sterk voelen, kunnen de twee uur durende wandeling maken vanaf dit punt langs de kraterrand af naar de Uhuru-piek (5896m). Hierbij passeer je dichtbij de spectaculaire gletsjers en ijskliffen die het grootste deel van de top bedekken. De afdaling naar Barafu is verrassend snel, en na een verfrissing blijf je afdalen om de laatste camping te bereiken (3800m) aan de rand van Mweka Forest. Je overnacht in Mweka Camp.

Dag 8: Afdaling (4-6u wandelen)

Deze dag besteed je aan het afdalen door open heide en open bosgebieden. Je daalt recht naar beneden af door het regenwoud naar de parkpoort. Een aanhoudende afdaling door een prachtig bos met weelderig ondergroei brengt je tot aan de poort van het Nationaal Park aan Mweka (1650m). Je geniet hier van een warme lunch. Je wordt naar je hotel gebracht waar je goed kan uitrusten en van een warme douche kan genieten.

Dag 9: Rustdag en terugkeer naar huis

Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt kunnen jullie kiezen nog een dagactiviteit te doen of te rusten aan het zwembad van het hotel. Jullie nemen afscheid van het uitzicht op de Kilimanjaro en keren terug naar huis vanuit Kilimanjaro International Airport.

Een extensie van de reis is zeker aan te raden: enkele dagen safari waar je probeert de Big Five te spotten, een bezoek aan de Ngorongorokrater, kanotochten en birdspotting op een rustig meer, enkele rustdagen op het prachtige eiland Zanzibar… Vraag ons voor voorstellen!

 • >5 personen: €2.600,- p.p.
 • 4 personen: €2.700,- p.p.
 • 2 personen: €3.230,- p.p.

Inclusief:

 • Kilimanjaro National Park toegangsprijzen
 • Alle services van gidsen, dragers (porters), chef en begeleiders. Er zijn 3 dragers (‘porters’) per persoon ingerekend die elk 15kg dragen.
 • Reddingsvergoeding
 • Kampeer en/of hut betalingen
 • Tijdelijk lidmaatschap bij Flying Doctors
 • Kampeer en/of hut betalingen
 • Kampeermateriaal (tenten, slaapmatjes)
 • Alle maaltijden: voor en na trekking + tijdens de trekking klaargemaakt door een chef die meewandelt en het eten draagt met porters
 • Alle transport
 • Veiligheidsmateriaal
 • Communicatie technieken (radiocall/gsm)
 • Overnachtingen: lodge/hotel voor en na de trekking + tenten tijdens de trekking
 • Enkel de eerste dag wordt er 3l drinkwater voorzien per persoon. Vervolgens wordt er water uit de bergen genomen en gereinigd. Indien 2 personen kan het water gekookt worden om te drinken. Indien meer personen: je kan je EIGEN zuiveringstabletten meenemen en/of een filter gebruiken.

Exclusief

 • Vliegtuigtickets
 • Visum
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Vergoeding voor extra bagage: voor iedere extra 15kg bagage (boven de 15kg) is een extra drager nodig. Dit aan een vergoeding van $170 voor de volledige 7daagse klim.
 • Flessenwater tijdens de hike. Er wordt gekookt bronwater voorzien van het heldere bergwater waarvan gedronken kan worden. Indien je mineraalwater wilt drinken dat gedragen wordt gedurende de volledige hike, betaal je extra voor een porter. Of: breng je eigen drinkbus (bv Nalcone) en/of camelback mee. + zuiveringstabletten/druppels/filter. Een goede filterende drinkbus is bijvoorbeeld Water2Go.
 • Extra vervoer indien vroegtijdige terugkeer omdat de reiziger besliste de tocht toch niet verder te zetten.

Deze reis is per persoon berekend op basis van een reisgroep van 2, 4 of 6 personen op basis van een DUBBELE BEZETTING tijdens de overnachtingen (gedeelde slaapruimte met 2). Informeer bij ons of je kan aansluiten bij een groep. Trekking poles (wandelstokken) kunnen gehuurd worden indien tijdig vermeld ($25 per paar).

Supplement kerstperiode (24 december-1 jan): $30 per nacht

Indien de overheidsinstelling TANAPA (Tanzania National Parks) beslist de nationale parkprijzen op te hogen, heeft dit een prijsstijging als gevolg die na boeking nog kan worden doorgerekend aan de reiziger.

%d bloggers liken dit: