Safari’s Oeganda

Safari’s Oeganda

In de Nationale Parken kan je zowel jeepsafari’s, wandelsafari’s als bootsafari’s doen maar ook horseback riding safaris zijn zeker niet uitgesloten!

Mountainbike-safari’s

Lake Mburo NP is een ware thuishaven voor heel veel zebra’s, antiloopsoorten, buffels, giraffen en nog veel ander wild. Niets leuker dan met de mountainbike rijden te midden van al dit wild terwijl je geniet van de prachtige natuur rondom je. Geen leeuw onder een struik of geen olifant die je tegemoet komt dus ideaal om sportiviteit en safari te combineren. Een echt sporter of amateurfietser? Het kan voor beiden. Het niveau van de rit wordt aangepast volgens je mogelijkheden.

Wandelsafari’s

Wel wat spannend om te doen is de wandelsafari (rhino tracking) in het Ziwa Rhino Sanctuary. Hier krijg je de kans om deze bedreigde prachtige wezens, die deel uitmaken van de big five, in hun natuurlijke habitat te ontmoeten. Het hele gebied is 70 km2 groot. Samen met een ranger die de natuur en het gedrag van deze dieren door en door kent ga je na een korte briefing volgens de instructies van de ranger op pad om ze van kortbij te kunnen bewonderen. Ook kom je hier meer te weten over hun levenswijze en over de werking van het reservaat.

Lake Mburo NP is het ideale park om op een veilige manier een wandelsafari te doen wegens gebrek aan leeuwen en olifanten. Zelden komt er wel eens een luipaard voor maar daarvoor hebben we de gewapende ranger bij die in geval van nood het dier kan afschrikken met een geweerschot. Samen met de ranger die je heel interessante weetjes kan bijleren over de natuur en de dieren rondom je begeef je je van de begane paden af en ga je op zoek naar giraffen, zebra’s, buffels, impala’s, topi’s, wrattenzwijnen, de waterbok en nog zo veel meer. Een heel ontspannende, mooie en leerrijke wandeling!

Niet te vergeten zijn natuurlijk de Gorilla – en de Chimpansee tracking (zie Hikings en trackings) in respectievelijk Bwindi NP (of Mgahinga) en in Kibale NP

Bootsafari’s

Ontdek de mysteries van het moeras. In Mabamba Swamp kan je vanuit een klein houten bootje door het met paarse lelie bedekte moeras varen op zoek naar de majestueuze schoenbekooievaar in zijn natuurlijke habitat. Deze gigantische prehistorisch uitziende vogel zal zonder enige twijfel je hart veroveren.

Nergens zoveel wild bij elkaar dan langs de oevers van de Kazinga Channel. Kazinga Channel is een 32 km lang natuurlijk kanaal in Queen Elizabeth NP dat Lake Edward en Lake George verbindt. Langs de oevers van dit kanaal komt al het wild samen om te drinken, te baden of te zwemmen. Vanop het bovendek heb je een uitstekend zicht op de oevers , kan je heel mooie foto’s maken en genieten van olifanten, buffels, wrattenzwijnen, antiloopsoorten en meer dan 60 vogelsoorten. De krokodillen ontbreken zeker niet en met wat geluk zie een varaan wegrennen. In dit smalle kanaal bevindt zich de grootste populatie aan nijlpaarden van heel Afrika. Deze populaire activiteit is echt de moeite waard door de grote concentratie aan wild die je op deze 1,5-2u. durende tocht kan zien.

In Murchison Falls NP kan je tijdens de boottocht op de Nijl naar de Top of the Falls eveneens olifanten, buffels en antilopen zien evenals een grote variëteit aan vogelsoorten. Badende nijlpaarden en krokodillen die rusten op de zandbanken aan de oevers vervolledigen het plaatje.

Op Lake Mburo kan je  vanuit je bootje zebra’s, antilopen en buffels zien die komen drinken. Lake Mburo is ook thuishaven voor de eland die hier eveneens komt drinken. De nijlpaarden en de krokodillen ontbreken ook hier niet. Ook uniek voor deze plaats zijn de verschillende ottersoorten die hier leven. en voor de birders: neem je verrekijker al maar om de talrijke watervogels beter te kunnen bekijken.

Safari’s te paard

Ook een geweldige manier om je te midden van de natuur en het wild te begeven is te paard. Met deze Horse safari kan je je heel goed concentreren op de geluiden van de natuur. Het is een uitermate rustgevende ervaring die toch heel verschillend is van de andere safari’s. Te paard heb je ook meer kans om de schuwe maar nieuwsgierige dieren te zien. Hopelijk zie je de eland! Te paard kan je ook de zebra’s van heel kortbij benaderen. Je zal vast en zeker een groep wrattenzwijnen met de staart recht omhoog zien weghollen. Je kan ook genieten van de buffels en de vele antiloopsoorten. Voor de ervaren ruiter is er een spectaculaire 4-5u durende tocht die je meeneemt op de Warukiri heuvels van waaruit je een prachtig 360° zicht hebt op de omliggende heuvels en valleien en de omliggende meren van het park. Ook heb je zicht op een drinkplaats van de buffels.

Luchtballonsafari’s

Ervaar de rust en de sereniteit van de Oegandese wildernis op een unieke wijze. Spring vroeg uit de veren om de zonsopgang te aanschouwen terwijl je zachtjes vliegt boven de vlaktes van Queen Elizabeth National Park. Vanop 750 m hoogte zie je de kuddes olifanten, buffels, de zoutmeren… Na de landing kan je heerlijk genieten van een bushbreakfast.

Quadsafari’s

In Lake Mburo National Park kan je met de quad genieten van al de savanne – en bosdieren die je onderweg tegenkomt. Je rijdt door het acaciabos waar je het wildleven van het bos kan bewonderen. Je zet je rit voort door de vallei waar je zebra’s, buffels, impala’s, waterbokken, rooibokken (impala’s), wrattenzwijnen, bavianen en een grote hoeveelheid aan vogelsoorten kan spotten. Geen olifanten of leeuwen aanwezig, dus de ideale locatie om je hier op deze unieke wijze door de wildernis te verplaatsen. Er wordt gebruik gemaakt van stilte-motoren om de dieren niet af te schrikken en van brede banden met minimale druk om de impact op de paden minimaal te houden.

Jeepsafari’s

Met de 4×4 Toyota landcruisers met pop-up roof kan je al de Nationale parken (NP) doorkruisen. Over hobbelige zandwegen wegen ga je dwars door de Oegandese wildernis en kan je proberen om de big five en ander wild te spotten. Gelukkig is je gids hier heel ervaren in en weten ze met hun arendsblik van ver de dieren te spotten om te weten welke kant ze op moeten. Hij geeft steeds een woordje uitleg over het gedrag en de levenswijze van deze dieren wat de tocht telkens weer boeiend maakt. Dankzij het pop-up roof kan je al rechtstaand foto’s trekken en heb je een goed zicht om het wild te spotten over de vlaktes. Je gids geeft je de nodige tijd om foto’s te trekken en kan het gedrag van de olifanten voldoende inschatten om te weten hoe kort hij de olifanten kan toelaten bij de jeep. Oeganda beschikt over 10 Nationale Parken (zie pagina Oeganda: Nationale Parken) en 13 wildreservaten. De verschillende Nationale Parken bieden een grote variëteit aan habitats: savannes, tropisch regenwoud, acaciabos, moerassen, kratermeren, zoutmeren, gebergte, heuvels enzovoort waardoor elk park zijn eigenheid vertoont wat natuurpracht, dieren- en plantenrijk betreft. Er zijn in totaal 345 zoogdiersoorten en 1020 vogelsoorten. Dit maakt dat je bij elk bezoek aan elk Nationaal Park weer versteld staat van de indrukwekkende natuur en van de natuurtaferelen om je heen. Eens vroeg uit de veren springen voor je safari is zeker de moeite waard. Dan vertoont de natuur zich op zijn mooist. Je maakt de zonsopgang mee en kan zien hoe het dierenrijk stilaan ontwaakt in zacht mooi zonlicht. Ook de avondsafari’s zijn ideaal om prachtige herinneringen te verenigen in je fotoalbum. Wat is er nu mooier dan een olifant, een Oegandese kob of een zebra midden in de wildernis overgoten met het gouden warme avondlicht? Een gevoel van vrijheid daalt over je neer. Van alles wat je gezien hebt ga je nog jaren nagenieten!


%d bloggers liken dit: