Safari’s Tanzania

Safari’s Tanzania

Tanzania is het safariland bij uitstek. Te paard, te voet, met de fiets, met de safarijeep, vanuit een luchtballon…

Fietssafari’s

Fiets tussen de wilde dieren tijdens een mountainbikesafari in Arusha National Park! Een hele dag op de mountainbike is een originele manier om dit unieke park te verkennen. Je komt verschillende kuddes dieren tegen (zoals giraffen, buffels, antilopen), rustgevende natuurlandschappen met Mount Meru op de achtergrond en je komt meer te weten over de geschiedenis van de plaats. Dit prachtige park wordt vaak vergeten wanneer reizigers naar de Serengeti snellen. Doordat je niet een niet-verharde, modderige weg fietst in de natuur is de lange tocht vrij intensief. Een ranger begeleid mee de fietssafari.

Op een fietstocht door Mto wa Mbu kom je hoogstwaarschijnlijk ook kuddes zebra’s en gnoes tegen. Lees hierover meer op de pagina Just Do It.

Wandelsafari’s

In Arusha National Park maak je de mooiste wandelsafari die je je kan inbeelden: een kudde torenhoge giraffen (a tower) wandelt je sloom voorbij om te kauwen op de groene blaadjes van acaciabomen. Zo voorzichtig mogelijk passeer je een kudde buffels en zie je de wrattenzwijnen (‘pumbas‘) wegvluchten in het hoge gras met hun staart de lucht in. Te midden van de wilde natuur begeleidt een ervaren ranger je met de nodige instructies voorbij het dierenrijk. Je komt prachtige uitzichten tegen zoals een hoge waterval gelegen in het hart van het park, de Ngurdoto krater en de Momella Lakes waar roze flamingo’s zich te goed doen aan de algen in het zoutmeer. Met wat geluk spot je ook de colobus monkey en de blue monkey. Ook raden we birders (vogelliefhebbers) aan deze wandeling te doen omwille van de aanwezige trogons, toerako’s, zeer kleurrijke spreeuwen en honderden flamingo’s.

Op Rubondo Island kan je een natuurwandeling maken waarbij je af en toe dieren tegenkomt zoals kleine antilopes, aapjes, varanen, krokodillen of waar je nijlpaarden hoort brullen in de verte.

Bootsafari’s

Voor een kanotocht op Lake Duluti stap je per twee in een kano om op een rustig tempo het meer rond te dobberen terwijl je de grootste vertegenwoordiger van de hagedissen, de varaan, ziet wegvluchten. Geniet vanop het groene water van een prachtig zicht op Mount Meru terwijl je kleine kleurrijke vogels zoals de ijsvogel (kingfisher) hun nesten ziet bouwen in het riet aan de oever. Of aanschouw hoe grote vogels zoals de blauwe reiger, de visarend, de hamerkop of de cormorant (aalscholver) zich komen verfrissen in het water.

Een kanotocht op small Lake Momella in Arusha National Park is een bootsafari met uitzicht op de bergen. Terwijl je op het water dobbert spot je buffels, giraffen, nijlpaarden en bushbucks aan de oever alsook vele verschillende soorten watervogels.

Op het gigantische Manyara meer in Lake Manyara NP kan je vanuit je kano langs de oevers varen waar olifanten, giraffen, buffels en andere dieren zich komen verfrissen. Ook duizenden roze flamingo’s voelen zich thuis in Lake Manyara en voeden zich aan de algen in het zoute meer. Andere vogels die je hier kan spotten zijn visarenden, pelikanen en reigers. De beschikbaarheid van deze kanotocht is afhankelijk van het waterniveau.

Safari’s te paard

In Arusha kan je te paard graslanden verkennen vol zebra’s en gnoes! De zebra’s voelen zich niet bedreigd door de paarden en grazen rustig verder. Ook je paard voelt zich als een vis in het water tussen de grazende beestjes. Je hebt geen ervaring nodig voor deze activiteit.

Ben je klaar voor een meerdaags avontuur te paard? Dan zijn de Kaskazi horse safaris iets voor jou. Je krijgt je eigen paard toegewezen, krijgt een kennismakingsdag en de volgende dagen zit je op je zadel om de meest prachtige omgevingen te verkennen en verschillende safari’s te paard mee te maken. Deze ongetwijfeld unieke ervaring is bijvoorbeeld mogelijk in een 3-daagse safari in Arusha National Park. Hier rijdt je door steeds veranderende vegetatie: van open grasland met Mount Meru op de achtergrond tot watervallen en een dicht regenwoud. Je kan hier olifanten, buffels, antilopen, zebra’s, luipaarden, suni’s, rode duikers, nijlpaarden aan de Momella lakes en de speciale Hartlaubs turako tegenkomen. Heb je met 3 dagen nog niet genoeg dan kan je je safari te paard verder afleggen naar de Kilimanjaro: je rijdt door Masai steppe en langs boerderijen met hier en daar een culturele interactie. Met uitzicht op de hoogste berg van Afrika volg je in de voetsporen van de olifant. De vegetatie verandert continu en wanneer de sterrenhemel helder boven je begint te schijnen maak je je klaar om te overnachten in een mobiel kamp.

Een safari te paard in Lake Natron geeft je de meest wonderbaarlijke vergezichten terwijl je Maasai dorpen passeert en het gigantische zoutmeer Lake Natron gaat verkennen tussen de flamingo’s. Tijdens het rondtrekken zal je 7 nachten in een mobiel kamp slapen en je zit gemiddeld 4-6 uur per dag op het zadel. Een van je laatste dagen maak je een rit aan de voet van de enigste actieve vulkaan in Tanzania (Oldoinyo Lengai).

Een week lang kan je te paard door de Serengeti de open vlaktes afspeuren naar giraffen die zich voeden aan de schare acaciabomen, kuddes zebra’s en buffels, hyena’s en duizenden wildebeesten die zich na de regens komen voeden van het verse gras. ‘s Nachts kan je vanuit je kamp genieten van de wilde geluiden in de bush. Met je paard zet je ook stappen door de historische vallei die de “wieg van de mensheid” wordt genoemd. Voor welke safari je ook kiest: ongetwijfeld keer je weer terug naar huis met indrukwekkende verhalen over deze magische ervaring.

Luchtballonsafari’s

Je kan kiezen deze luchtballonsafari te doen boven de vlaktes van de Serengeti (ideaal om de wereldbekende migratie van de gnoes mee te maken vanuit de lucht), of boven Tarangire National Park (gekend voor zijn robuuste baobabbomen en grote kuddes olifanten). Voor het ochtendgloren rijd je met de jeep naar het vertrekpunt van de heteluchtballon door de donkere savannevlaktes. Terwijl je het proces kan aanschouwen waar de gigantische ballon langzaam vorm krijgt, geniet je van een kop thee of koffie. Na de veiligheidsinstructies van je piloot stap je aan boord. Langzaam stijg je van de grond terwijl de enkele mensen en acaciabomen onder je kleiner en kleiner worden. Vervolgens zweef je over uitgestrekte savannevlaktes om kuddes van gnoes, antilopen en andere dieren vanop afstand te bewonderen. De opkomende zon geeft een spectaculair vergezicht en kleurt langzaam de omgeving met een goudkleurige gloed. Een totaal gevoel van rust, kalmte en verwondering voor de natuur is hier op zijn plaats. Na ongeveer een uur vliegen vier je de tocht met een glas champagne en geniet je van een uitgebreid ontbijt in de bush.

Safari in de Ngorongorokrater

De Ngorongorokrater is een gigantische caldera van een uitgedoofde vulkaan. Een overvloed aan savannedieren en aan roofdieren zoals leeuwen bevindt zich in deze savannevlakte binnen de heuvels van de grootste ingestorte vulkaan ter wereld. Dit is een van de weinige plaatsen waar de bedreigde black rhino nog voorkomt en waar je de meeste kans hebt om hem te zien. Wanneer je bovenaan de rand staat met uitzicht over de uitholling zie je waarom dit een natuurwonder is. In de krater ga je op safari waar je elk mogelijk dier kan tegenkomen.

Jeepsafari’s

Met een stevige en ruime 4×4 Toyota landcruiser met pop-up roof kan je de Nationale parken (NP) doorkruisen om wilde savannedieren op te sporen. Een ervaren gids rijdt de safariwagen over de moeilijke zandwegen alsof het niets is, terwijl hij of zij kuddes olifanten of de kleinste vogels kan spotten in de verte. Rechtstaand in de auto speur je de vlaktes af onder de schaduw van het pop-up roof van de auto. Je gids geeft je de nodige tijd om foto’s te trekken en kan het gedrag van de wilde dieren voldoende inschatten om te weten hoe kortbij de jeep kan gaan. Om de meest indrukwekkende natuurtaferelen mee te maken kan je best vroeg op safari gaan of tegen valavond: de oranje warme gloed van de zon geeft dan een perfecte belichting en het dierenrijk is op deze momenten het meest actief.

Tanzania beschikt over 22 Nationale Parken. Elk park vertoont zijn eigenheid wat natuurpracht, dieren- en plantenrijk betreft. Het ene park bevat gigantische baobabs of een tropisch regenwoud, het andere eerder kratermeren of zoutmeren, nog een ander heeft indrukwekkende gebergtes enzovoort. Meer specifieke informatie over de verschillende Nationale Parken lees je onderaan de pagina ‘Tanzania‘.


%d bloggers liken dit: