Wateractiviteiten Tanzania

Wateractiviteiten Tanzania

Jetski, kitesurfen, duiken met walvishaaien, dolfijnen opsporen en ze onder je door zien zwemmen: het kan allemaal! Naast de avontuurlijke wateractiviteiten in Tanzania zijn er eveneens erg veel mogelijkheden om te relaxen in of op het water. In houten handgemaakte kano’s over een meer dobberen terwijl je vogels spot in de groene boomtoppen, via een swing helderblauwe hot springs induiken, snorkelen tussen een ongezien kleurrijk vissenparadijs of gewoonweg ontspannen door te zonnebaden op de witte stranden bij de Indische Oceaan.

Kanovaren

Je maakt eerst een korte, ontspannende wandeling rond het serene Duluti meer. De gids interageert met het vogelrijk rondom jullie aan de hand van vogelgeluiden. Je stapt per twee in een kano om op een rustig tempo het meer rond te dobberen terwijl je de grootste vertegenwoordiger van de hagedissen, de varaan, ziet wegvluchten. Geniet vanop het groene water van een prachtig zicht op Mount Meru terwijl je kleine kleurrijke vogels zoals de kingfisher (ijsvogel) hun nesten ziet bouwen in het riet aan de oever. Of aanschouw hoe grote vogels zoals de blauwe reiger, de visarend, de hamerkop of de cormorant (aalscholver) zich komen verfrissen in het water.

Een unieke mangrove-kanotocht kan je op Zanzibar doen. Met een houten kano vaar je vanuit de oceaan een rivier op door mysterieuze mangroves. Doordat het water inlands stroomt vanuit de oceaan is dit een zoutwaterrivier. Onderweg stap je even uit de kano om een kijkje te nemen hoe mensen hier hun brood verdienen: zeewier farming, krab farming, vissen met verschillende soorten fishing traps en beekeeping.

Lake Chala is één van de minder bezochte meren maar zeker niet minder mooi. Doordat het zo kort aan de Kilimanjaro ligt kan je genieten van een kanotocht met uitzicht op de hoogste berg van Afrika.

Een kanotocht op Lake Momella in Arusha National Park is een bootsafari met uitzicht op de bergen. Lees hier meer over de safari’s.

Duik in de hot springs

Bij de Chemka Hot Springs (ook wel Kikuletwa Hot Springs genaamd) bevind je je in een waar paradijs op aarde. Spring met een salto in het helderblauwe, lauwe water om vervolgens onder de boomstronken door te duiken. Of dobber ontspannen op een rubberband tussen de groene bomen die over het water hangen. Kleurrijke vogels nestelen zich in de natuurpracht om je heen. Wanneer je uitrust aan de kant komen kleine visjes je huid reinigen. De garra rufa (doktersvis) wordt ook in spa-oorden gebruikt voor het reinigen van de huid.

Duik je liever van een springplank het groene water in van een rustgevend meer? In Magoroto heb je in het verfrissende water zicht op de groene heuvels omringd door mist. Het water is heel proper; de groene kleur wordt veroorzaakt door een reflectie van de omliggende bomen.

Boottochten

In Magoroto kan je naast een verfrissende duik in het groene meer ook in een houten bootje of op een avontuurlijk vlot het meer rondvaren. In deze ontspannende bosomgeving aan het meer kom je helemaal tot rust.

Zanzibar biedt tal van verschillende boottochten: met een dhow (traditioneel Arabisch zeilschip) kan je genieten van de ondergaande zon boven het azuurblauwe water tijdens je sunset cruise. Of je vaart in een kleinere houten boot met motor langs verschillende kleine eilanden met een tussenstop om te snorkelen.

De boottocht naar de Ruvu River vertrekt aan de oceaan vanuit de historische stad Bagamoyo. Je vaart langs het strand dat langzaamaan verandert in bos waarna je een inham invaart. De beboste oevers aan beide zijden maken de waterdoorgang smaller waardoor je je plots op een rivier bevindt. Langs de kant spot je af en toe vogels en met wat geluk zie je misschien zelfs een nijlpaard het water in snellen!

Op Lake Eyasi kan je de prachtige zonsondergang meemaken over het meer en achter de bergen. De vissers verlenen graag voor enkele minuten en een klein centje hun houten boot zodat je je dag al dobberend met een prachtig uitzicht kan afsluiten.

Zwemmen met dolfijnen

Speur vanuit een kleine motorboot de oceaan af voor blauw-grijze vinnen tussen de golven. Gespot? Dan is het tijd om je snorkelmateriaal aan te trekken en onmiddellijk het water in te plonzen om te zwemmen met de dolfijnen! De zoektocht naar deze elegante zoogdieren aan de noord – of zuidkust van Zanzibar is een magische ervaring. Let wel op: aangezien we de dolfijnen in hun natuurlijke, vrije habitat opsporen is er niet altijd de garantie dat je de dieren zal zien. De tocht kan 1u – 3u duren, afhankelijk van hoe snel je de dieren vindt.

Zwemmen met walvishaaien

Een iets grotere stap dan zwemmen met de dolfijnen is zwemmen met de walvishaaien vanop Mafia Island! Met de speedboat trek je er op uit en laat je je in het water zakken om te snorkelen met deze machtige wezens. Ondanks hun lengte van tot wel 15 m lang zijn deze “gentle giants of the sea” ongevaarlijk. Van oktober tot februari heb je de meeste kans om de walvishaai te spotten omdat ze in deze periode van het jaar naar de oppervlakte komen om zich te voeden met plankton. De walvishaaien aanraken is niet toegelaten. Je zal overnachten op Mafia Island.

Snorkelen

Zanzibar is een waar snorkelparadijs. Met een houten bootje vaar je de azuurblauwe, heldere oceaan af naar de mooiste koraalriffen. Met een snorkel, duikbril en zwemvliezen kan je overal vanop de zandbanken of vanuit de boot het water inspringen. Kleurrijke vissen zoals uit de Nemo-film komen je begroeten door rustig onder je door te zwemmen. Je ziet vissen in alle vormen en maten. Neem dus zeker een kijkje in de onderwaterwereld want het is absoluut de moeite waard! Snorkelen is goed te combineren met een dagtrip naar verschillende eilandjes en een overheerlijke verse seafood lunch. Ervaring is niet vereist.

Ook op het afgelegen eiland Pemba kan je heerlijk snorkelen – weg van alle drukte die je al eens op Zanzibar kan tegenkomen.

Duiken

Zanzibar staat bekend om haar goede diving spots. Zowel beginners als gevorderden kunnen de tropische vissen tussen de koraalriffen opzoeken. In Nungwi, het uiterste noorden van het Zanzibar eiland, zijn er verschillende diving spots waarvan de Hunga diving site (16 m diep) en de Nankiville diving site (12 m diep) de meest aangewezen spots zijn. Hier kan je hele scholen barracuda’s tegenkomen, de blauwrug-eenhoorvis (unicornfish), de napoleonvis, tandbaarzen, platkopvissen, de scorpion stonefish en nog veel meer andere indrukwekkende onderwaterdieren! Zowel in Nungwi als op Mnemba Island kan je zelfs nachtduiken zodat je waterdieren ziet die overdag niet te vinden zijn (octopussen, de Spaanse danseres en zeekatten). Dit eiland is tevens een broedplaats voor zeeschildpadden. Met een bootje kan je makkelijk een duikuitstap maken naar Mnemba Island om dan weer terug te keren naar je hotel aan de kust.

Op het afgelegen en niet-toeristische eiland Pemba kan je vanuit een luxeaccommodatie op het witte strand met een cocktail in de hand genieten van de kleurrijke variëteit aan koralen en vissen tijdens een duikvakantie.

Een alternatief voor duiken op één van de vele sites op Zanzibar is Mafia Island. Op slechts 30min vliegen van Dar es Salaam vind je hier het oudst beschermde mariene gebied. Mafia Island is een verborgen parel voor vakantiegangers die de hoofdfocus van hun vakantie op duiken, snorkelen of whaleshark-spotting willen leggen. De rifgebieden gaan tot 30 m diep.

Kitesurfen

Voor diegene die houdt van een spannend wateravontuur is er kitesurfen waarbij je in volle actie surft door de golven van de Indische Oceaan. Voel de adrenaline door je aders stromen wanneer je door een sprong enkele meters de lucht in wordt getrokken aan de hand van je vlieger. De kunst is om met je board terug te landen op het water waarna je gladjes verder surft. Heb je geen ervaring op het water? Absoluut geen probleem: de kitesurf-instructeurs staan voor je klaar om de surftechnieken stap voor stap uit te leggen en te demonstreren. Zanzibar is hiervoor the place to be.

Jetski

Raas met je eigen jetski over de blauwe wateren tot het eilandje Tumbatu, onder de eilandbewoners bekend voor haar witchcraft. Na een korte pauze waarin je kan zwemmen of wat freestylen vaar je weer terug over de golven naar Kendwa of Nungwi (Zanzibar). De volledige activiteit duurt 1uur en 15min.

Ga je liever voor een korte jetski-ervaring dan kan je aan de kust in een sessie van 15min of 30min je even uitleven op je jetski.

Je krijgt voor je vertrek een briefing en instructies over hoe de jetski te besturen en waar te varen. Bestuurders moeten ouder zijn dan 16 jaar en tweede passagiers minstens 8 jaar. Je kan dus met 2 op één jetski.

Parasailing

Verken alleen of per twee de lucht met een prachtig zicht op de Indische Oceaan. Vanop grote hoogte zie je de kleurverschillen in het blauwe water dankzij de koraalriffen. Je hebt ook zicht op de witte stranden aan de noordelijke tip van Zanzibar, omringd door tropische bomen, visserdorpen en vakantieresorts. Deze vliegactiviteit duurt een 10tal minuten. Erna geniet je van je bootrit terug naar de kust. De tandemvlucht per twee heeft een maximum totaalgewicht van 130 kg.

Nungwi Turtle Conservation Pond

Bij deze natuurlijke waterpoel vol zeeschildpadden kom je meer te weten over het beschermingsproject van de schildpadden. De dorpelingen van Nungwi startten in 1993 de turtle sanctuary. Dit project, geleid door de gemeenschap, heeft als doel de karetschildpad (hawksbill sea turtle) en de groene zeeschildpad te beschermen door de schildpadden op te vangen die per ongeluk in visnetten vast geraken. Ook de schildpaddeneieren die mensen op het strand tegenkomen worden naar hier gebracht zodat ze in alle rust en in een beschermde omgeving kunnen uitkomen. Ieder jaar in februari worden gezonde schildpadden teruggebracht naar de Indische Oceaan (release day).

Sportvissen

De Indische Oceaan is de ideale plaats om te diepzeevissen! Een kapitein neemt je voor een halve dag mee op zijn boot waar je kans maakt om gigantische vissen op te halen. Al het materiaal om te vissen wordt voorzien. Van augustus tot november komt de oceaan tot leven. Dit is een goede periode om de sterke geelvintonijn te vangen. Ook de blauwe, gestreepte en zwarte marlijn zijn op te vissen uit de wateren, net als andere zeilvissen. Gigantische scholen tonijn komen tevens jagen op kleinere vissen. Van november tot maart is het het ideale seizoen voor de gestreepte marlijn en andere zeilvissen. De marlijn is familie van de zwaardvis en kan tot wel 4,5 m lang worden! Er worden duurzame regels gehanteerd voor game fishing om het behoud en de bescherming van de maritieme omgeving te verzekeren.

Flyboarding

Voel je als de koning of koningin van de oceaan en vlieg door de lucht dankzij twee krachtige waterstralen die uit je flyboard stromen. De enorme stuwkracht van het water duwt je tot wel 15 m boven het wateroppervlak terwijl de lange waterslang verbonden blijft met de jetski. Na slechts enkele minuten oefenen heb je je balans gevonden en zweef je door de lucht. Je kan niet enkel vliegen als een vogel, maar ook duiken als een dolfijn! 20 min aan een stuk kan je genieten van deze nieuwe, unieke activiteit.

Wakeboarding, waterski & kneeboarding

Bij deze 3 watersporten in Zanzibar scheur je over het water terwijl een motorboot je vooruit trekt met een kabel waarvan je het handvat stevig vastklemt in je handen. Bij wakeboarding sta je op een soort kleine surfplank waarbij je voeten aan het board worden vastgezet. Zet je benen al maar schrap voor vertrek! Kneeboarding betekent dat je op je knieën op het board zit en iets meer evenwicht hebt. Waterskiën is iedereen wel bekend. De onervaren waterliefhebbers leren in een korte les van de instructeurs hoe ze het water moeten trotseren.

Ringo tubes

Per twee of drie lig je achterover in een opblaasbare band terwijl een motorboot je met een sterke snelheid vooruit trekt! Deze wateractiviteit vindt plaats in Kendwa waar je al lachend over de golven wordt meegesleurd.

Stand Up Peddleboard

In de buurt van de historische stad Stonetown in Zanzibar kan je met je peddleboard de Mangrove Tour doen. Op je board verken je de pracht van een mangrove woud en kom je meer te weten over het belang van dit ecosysteem. Terwijl je geniet van de geluiden van de vele vogels in de bomen, leert de gids je de peddeltechnieken. Een leuke inspanning waarbij je tegelijkertijd helemaal tot rust komt op het golvende water van de Indische Oceaan en in de mangrove-tunnels. Deze 2 tot 3 uur durende tocht vereist enige lichte fysieke inspanning.

SUP & SIP: Wil je liever chillen op je peddleboard met je vrienden en de zonsondergang over het water? Geen probleem! Zet je zonnebril op, probeer staand je balans te houden op je board en geniet terwijl van het uitzicht over de oude stad en de vele vissersbootjes aan de kust. De gids leert je hoe te peddleboarden, waarna je verder van de oceaan kan genieten in een bar met een drankje in de hand.

Tidal walk

Op Pemba kan je een halve dagtocht maken naar Misali Island. Dit kleine wonder biedt duiken, snorkelen en een interessante wandeling aan. De tidal walk gaat eerst een stukje door een verkoelend bos waar je mystieke watergrotten tegenkomt. Erna loop je tijdens laag tij door de heldere wateren van de Indische Oceaan om allerlei vreemde zeewezens op te speuren in het water: zeekomkommers, zeeslakken, allerlei krabben en zeesterren in alle kleuren, vormen en maten. In het broedseizoen zal je op het strand ook schildpadden in grote aantallen tegenkomen.


%d bloggers liken dit: