Wateractiviteiten Oeganda

Wateractiviteiten Oeganda

In Oeganda ontspringt de langste rivier ter wereld: de Nijl, die zich verleent tot wilde ervaringen op en in het water. Op de woest kolkende rivier kan je white water raften, kanovaren, river boarding… maar ook een rustig boottochtje is mogelijk.

Rafting

Hou je van een adrenaline-kick? Dan moet je zeker gaan voor de Extreme Rafting op de Nijl, de langste rivier ter wereld. De Nijl staat bekend om zijn spectaculaire stroomversnellingen. Het vertrekpunt is Jinja, gelegen in Oost-Oeganda en plaats bij uitstek voor avontuur! Het kolkende en wit schuimende water brengt je rubberen bootje langs verschillende woeste stroomversnellingen. Luister goed naar de instructies van de zeer ervaren rafting guide en misschien lukt het je dan om zonder om te kantelen de stroomversnelling te overwinnen. Tussen de stroomversnellingen door kan je genieten van de mooie omgeving langs de oevers van de Nijl. Wil je liever rustig drijven in langzaam stromend water op de Nijl? Dan kan je gaan voor de Family-Float. Je drijft langs mooie eilandjes en kan genieten van het spotten van vogels, varanen aan de oever… Ook kan je tussendoor een duik nemen in het frisse water. De Family-Float leent zich zowel voor jong als oud. Ook hier zijn steeds ervaren gidsen mee en zijn er voor iedereen zwemvesten beschikbaar.

Kajakken

In de kolkende watermassa kan je met de kajak, samen met je gids, trachten om de 5 grootste stroomversnellingen te trotseren (Tandem Kayaking). Volg de instructies die hij geeft tijdens deze wilde tocht. Als je ondersteboven kantelt, houd dan je adem gedurende enkele seconden in en de ervaren gids rolt je terug omhoog. Hier is echter wel ervaring voor vereist. Ook kan je kajaklessen volgen voor White Water Kayaking (solo); dit zowel voor de beginner als voor de ervaren kajakker. Of je kan, voor diegenen die het rustig aan willen doen, Flat Water Kayaking doen.

Tubing

Liggend in een plastic binnenband kan je dobberen op het water of gaan voor “the extreme experience”. Zoek je naar een relaxerende ervaring te water terwijl je kan genieten van de vogels aan de oevers van de Nijl, dan kan je Flat Water Tubing doen; ook uitermate geschikt met jongere kinderen. Een picknick en een drankje in de hand passen helemaal bij deze relaxerende vakantiesfeer! Wil je eerder de adrenaline ervaren tijdens het tuben? Kies dan voor de White Water Tubing. Hier kan je de spanning ervaren van de stroomversnellingen terwijl je tussendoor van de mooie scenario’s kan genieten. Tussendoor stop je voor een snakje op een eilandje midden in de rivier. Wil je je limieten aftoetsen en wil je de beste rivier ter wereld voor echte actie uitdagen? Waag je dan aan de Extreme Tubing: jij tegen de stroomversnellingen van de Nijl! Geen ervaring vereist alleen avontuurlijke aanleg en de guts to do it.

Kanovaren

Ontdek de rust en de sereniteit van Oeganda’s mooiste beekjes, meren en rivieren. Het beste seizoen hiervoor is het droge seizoen (van december tot en met februari en van juni tot en met september).

Tracht de shoebill (schoenbekooievaar) en andere zeldzame vogelsoorten te spotten vanuit je kano in de Lugogo wetlands. Dit 10 km lange moeras is gelegen ten noorden van Kampala, grenst aan het neushoornreservaat en herbergt meer dan 350 vogelsoorten; dus zeker de moeite waard om op avontuurlijke wijze dit prachtig stukje natuur te ontdekken.

Ook kan je een shoebill kanotocht doen in het mooie papyrusmoeras Mabamba Swamps ten westen van Entebbe.

Je kan ook kanovaren op het serene Lake Bunyonyi, kort bij de grens met Rwanda. Lake Bunyonyi is getekend door zijn vele kleine eilandjes in het meer; elk verschillend van grootte en vorm. Hier kan je vanop je kano ook een mooie zonsopgang aanschouwen en genieten van de vele vogelgeluiden.

Op het rustgevende Lake Mutanda, gelegen tussen de 2 habitats van de berggorilla’s, kan je eveneens al peddelend genieten van een zonsopgang of zonsondergang. In de oranje gloed vanuit je kano heb je zicht op het Virunga massief. Hier voel je je helemaal in harmonie met de natuur. En voor de fotografieliefhebber: neem zeker je camera mee want deze kanotochten leveren je ongetwijfeld prachtige fotomomenten op.

Boottochten

Het 32 km lange Kazinga Channel is een natuurlijk kanaal dat Lake Edward en Lake George verbindt en is onderdeel van Queen Elizabeth National Park. Hier kan je een heerlijk boottochtje doen met prachtig zicht op al het wildleven dat zich aan de waterkant begeeft. Het is een ware verzamelplaats voor onder meer nijlpaarden, olifanten, buffels, waterbokken, wrattenwijnen enzovoort maar ook krokodillen en ontzettend veel vogelsoorten ontbreken hier zeker niet.

Op Lake Victoria, een van de grootste meren ter wereld, kan je jezelf eens lekker verwennen door vanuit een bootje met een hapje en een drankje de zon te zien verdwijnen aan de horizon (sunset cruise). Terwijl kan je zien hoe de vissers bij ondergaande zon hun netten binnenhalen. Ook kan je per motorboot naar de eilanden varen zoals naar Ngamba Island – het chimpanzee reservaat (zie Hikings & Trackings).

In Murchison Falls NP kan je ‘s morgens vroeg genieten van een ontzettend rustgevend tochtje op de Nijl waarbij je 20 km stroomafwaarts vaart naar de Lake Albert Delta. Doordat je je te midden van een “wetland” bevindt en langs plaatsen met veel papyrus vaart kom je vogelsoorten tegen die specifiek zijn voor dit soort leefgebied. Ook heel leuk is stroomopwaarts varen naar de Top of the Falls waarbij je kan genieten van de nijlpaarden en de krokodillen rondom je, om vervolgens een 45-tal minuten te hiken naar de imposante bron van de Nijl.

Leun achterover, ontspan en geniet van al de mooie dingen die Lake Bunyonyi je te bieden heeft tijdens een boottochtje op het meer. De lokale gids geeft je uitleg over Lake Bunyonyi, de vogels, de eilandjes, en de bijhorende eilandverhalen. Ook kan je naar Bushara Island, Zebra Island en een voormalige leprakolonie gaan bezoeken.

Op Lake Mburo kan vanuit je bootje genieten van de nijlpaarden, buffels en antilopen aan de oevers maar ook van de zonnebadende krokodillen en de typische watervogels zoals de ijsvogel, de visarend en de pelikaan. Ook de otter is hier terug te vinden.

Sportfishing

Ongeveer achttien procent van Oeganda bestaat uit water. Dankzij zijn talrijke meren, rivieren en moerassen is Oeganda de plaats bij uitstek voor sportfishing. Er zijn ongeveer 350 vissoorten geregistreerd in Oeganda waaronder de gekende tilapia en de grote Nijlbaars (Nile perch). Aangezien natuurbehoud een van de prioriteiten is in Oeganda worden de vissen na het vangen terug vrijgelaten in het water. Om op een duurzame manier te vissen wordt er gebruik gemaakt van moderne vistechnieken. Onder andere Lake Victoria en de omliggende Sese eilanden lenen zich hier uitermate voor. Grijp uw kans om een Nijlbaars te vangen tussen de 10 en de 80 kg rond een van de vele eilanden. Na een boottochtje van een 45-tal minuten kan je voor een halve of een hele dag beginnen aan je visavontuur. De beste periode is van oktober tot maart.

Ook in Jinja kan je de indrukwekkende Nijlbaars vangen net zoals nog veel andere soorten waaronder de meerval.

Nog een uitdaging om te sportvissen in Oeganda is in Murchison NP aan de voet van de Murchison Falls. De beste periode hiervoor is van januari tot maart en van juli tot oktober. Hier kan je o.a. de Nijlbaars, de meerval of de tijgervis vangen. Je kan deze plaats bereiken per boot of te voet na een steile afdaling van aan de Top of the Falls .

Lake Mburo in Lake Mburo NP is een van de beste plaatsen in Oeganda voor een sportvisavontuur. Er zijn zes verschillende vissoorten waaronder de tilapia die dagelijks door heel veel Oegandezen geconsumeerd wordt.

Aan de impressionante watervallen van Sipi Falls in Mount Elgon NP kan je de mooie kleurrijke regenboogvis van ongeveer 3 kg vangen.

Paddle Boarding

Stand Up Paddle Boarding is een watersport die ontstaan is vanuit het surfen en die heel makkelijk te leren is. Je staat recht op een paddle board die drijft op het water van de Nijl en je gebruikt een peddel om je door het water voort te stuwen. Terwijl je peddelt kan je genieten van de omgeving. Je kan kiezen voor een rustige paddle boarding in vlak water of voor kleine stroomversnellingen. De ideale evenwichtsoefening, leuk, veilig en geen ervaring vereist.

Jetski

Wie avontuurlijk is ingesteld en op zoek is naar een gevoel van vrijheid en sensatie op het water kan in de Jetski club van Entebbe terecht om met de haren in de wind over Lake Victoria razen! Voel je je minder zeker of vind je dit leuker dan kan je ook per 2 of met een begeleider op de jetski.


%d bloggers liken dit: